Met een rollator achter de balie.

LeeftijdsbewustLeeftijdsbewust beleid lijkt met het opheffen van de individuele subsidie mogelijkheden langzaam op een zijspoor te worden gezet. Toch zal de samenleving er ernstig rekening mee moeten houden dat ouderen veel meer worden ingezet in het arbeidsproces. Door de verslechtering van de pensioenopbouw mogelijkheden is dit ook in het belang van de ouderen zelf. Veel zijn mensen nog weinig kritisch over hun eigen pensioenopbouw. De moeilijke lijfrenteaftrekmogelijkheden en de verslechteringen van de pensioenopbouw (van eindloon naar middelloon naar beschikbare premie) zullen er grote pensioengaten vallen.

En dus de noodzaak langer door te werken.
Waar moeten werkgevers en ouderen vooral op letten?

Een leeftijdsbewust beleid (of personeelsbeleid) houdt rekening met de persoonlijke omstandigheden, mogelijkheden en capaciteiten van alle leeftijdsgroepen binnen een organisatie. Doel is optimale inzetbaarheid van alle medewerkers, ongeacht hun leeftijd. Leeftijdsbewust beleid maakt korte metten met de misvatting dat oudere werknemers niet meer goed en rendabel zouden kunnen werken. Passende maatregelen en persoonlijk maatwerk zorgen ervoor dat individuele capaciteiten maximaal benut worden. En dat de balans werk-privé in evenwicht is.

Leeftijdsbewust beleid gaat uit van de volgende principes:

  • Elke levensfase is anders. Twintigers staan anders in het leven en hun werk dan dertigers, veertigers of 50-plussers.
  • Niemand is te oud om te leren: ook oudere medewerkers hebben recht op training en opleiding om bij te blijven in hun vak.
  • Te veel routine sloopt de productiviteit en motivatie: afwisseling helpt om plezier in het werk te houden.
  • Iedereen heeft ambities: ook ouder wordende medewerkers zijn gemotiveerd als ze hun ambities kunnen waarmaken.
  • Mensen veranderen, ze ontwikkelen zich. Vaak gebeurt dat vanzelf als men in een andere levensfase terecht komt. Het werkt motiverend en productiviteitverhogend om het werk mee te laten veranderen.
  • Niemand is gelijk: werk dat past bij je persoonlijkheid en bij je omstandigheden is een wens waar rekening mee gehouden kan worden.
  • Gelijke rechten: Iedereen binnen een organisatie heeft gelijke rechten op een verschillende persoonsgerichte behandeling
  • Iedereen wordt ouder: Jongere collega’s moeten op een gezonde manier binnen de organisatie oud kunnen worden. Slijtage kan voorkomen worden door vanaf jongere leeftijd maatregelen te nemen tegen een te zware fysieke of mentale belasting.
  • Ouder worden heeft fysieke en mentale gevolgen: Wat dit betekent voor het werkvermogen hangt af van de aard van het werk, en van de voorgeschiedenis van de persoon. Het werkvermogen kan dalen bij lichamelijk zware functies, maar vaak stijgt het juist omdat ervaring en inzicht belangrijk zijn.

(Bron Senior-Power)

Subsidiemogelijkheden 2008 zijn te vinden via deze link