Naheffing loonheffing teveel ingehouden pensioenpremie

Naheffing loonheffing teveel ingehouden pensioenpremie Belanghebbende is met haar werknemers een brutoloon en een pensioenregeling overeengekomen. De rechtbank oordeelt dat als teveel pensioenpremie wordt ingehouden dit loon is. Naheffing van loonheffing daarover is terecht.

De Casus: De werkgever heeft aan haar werknemer pensioen toegezegd waarbij 1/3 deel van de verschuldigde pensioenpremie voor rekening van de werknemer komt en 2/3 voor rekening van belanghebbende. De werkgever heeft in plaats van 1/3 deel 2/3 deel van de verschuldigde pensioenpremie op het loon van de werknemers ingehouden. Na ontdekking van deze fout heeft de werkgever het teveel ingehouden bedrag niet onder inhouding van loonbelasting uitgekeerd aan de werknemers, maar als schuld op de balans opgenomen. De Belastingdienst legt een naheffingsaanslag op ter zake van de te veel ingehouden premie met als argument dat de ten onrechte ingehouden pensioenpremie als vorderbaar en inbaar loon moet worden gekwalificeerd. De werkgever is het hier niet mee eens en voert als argumentatie aan dat er sprake is van negatief loon. Rechtbank Breda oordeelt dat er slechts sprake kan zijn van negatief loon als de werknemer iets terugbetaalt aan de werkgever. Dit is niet gebeurd en de rechtbank laat de naheffingsaanslag in stand. (Rechtbank Breda 19 oktober 2012, nr. 2012/01427)

Belang voor de praktijk

Vergissen is menselijk. Het kan altijd gebeuren dat er in afwijking van de arbeidsvoorwaarden meer eigen bijdrage voor de pensioenregeling wordt ingehouden op het brutoloon dan is overeengekomen. Er wordt dan ten onrechte te weinig loonbelasting afgedragen. Het is zaak om zo spoedig mogelijk na ontdekking de ten onrechte ingehouden bedragen alsnog uit te keren onder inhouding van de verschuldigde loonbelasting.