Pensioencrisis

Verzekeraars beleggen hun geld voor een gedeelte in aandelen. Als de aandelen minder waard worden, hebben verzekeraars daardoor minder geld. Dat kan gevolgen hebben voor het pensioen.

Wat zijn de gevolgen van de financiële crisis voor de pensioen?
Dat hangt af van het soort pensioenregeling dat er is:

  • Eindloonregeling
  • Middelloonregeling
  • Beschikbarepremieregeling met beleggingen

Hieronder een uitgebreide uitleg van de Stichting Pensioenkijker over deze gevolgen.

Eindloonregeling

 

Bij een eindloonregeling wordt je pensioen afgeleid van je laatst verdiende salaris. Zolang je deelneemt aan de pensioenregeling volgt je pensioen zo je eigen loonontwikkeling. Dat is niet meer het geval als je niet meer deelneemt aan de pensioenregeling.

Bij sommige (niet alle!) pensioenregelingen, worden de pensioenen die worden uitgekeerd verhoogd. Dat heet indexatie. De prijzen stijgen ieder jaar en door de indexatie kan de koopkracht van je pensioen behouden blijven. Of de pensioenen worden verhoogd en met hoeveel, hangt echter af van de afspraken die gemaakt zijn tussen je vroegere werkgever en de verzekeraar. De hoogte hangt meestal ook af van het rendement dat een verzekeraar maakt op het geld. Als de koersen van de aandelen omlaag gaan, kan het zo zijn dat verzekeraars te weinig rendement maken om de pensioenen te verhogen.

Hebben alleen mensen die al pensioen krijgen daar last van?
Daar hebben mensen last van die al pensioen krijgen en mensen die nog geen pensioen krijgen maar die niet meer deelnemen aan de pensioenregeling (slapers).

Kan een verzekeraar omvallen?
Een bank kan in de problemen komen doordat mensen ineens al hun geld bij de bank gaan weghalen. Doordat banken geen contant geld meer hebben, kan een bank daardoor failliet gaan. Bij verzekeraars kan dat niet, omdat mensen domweg niet ineens al hun geld bij de verzekeraars weg kunnen halen. Daar komt nog bij dat verzekeraars maar een klein deel van hun geld in aandelen mogen beleggen. Daarnaast heeft de Nederlandse overheid budget beschikbaar gesteld om banken en verzekeraars te helpen. Daarom is het niet erg waarschijnlijk dat Nederlandse verzekeraars omvallen.

Middelloonregeling

 

Bij een middelloonregeling wordt je pensioen in ieder jaar afgeleid van het salaris dat je in dat jaar verdiende. Bij sommige (niet alle!) pensioenregelingen, worden de pensioenen verhoogd. Dat heet indexatie. De prijzen stijgen ieder jaar en door de indexatie kan de koopkracht van je pensioen behouden blijven. Of de pensioenen worden verhoogd en met hoeveel, hangt af van de afspraken die gemaakt zijn tussen je werkgever en de verzekeraar. De hoogte hangt meestal ook af van het rendement dat een verzekeraar maakt op het geld. Als de koersen van de aandelen omlaag gaan, kan het zo zijn dat verzekeraars te weinig rendement maken om de pensioenen te verhogen.

Hebben alleen mensen die al pensioen krijgen daar last van?
Nee. Als in een pensioenregeling het pensioen van de gepensioneerden niet wordt verhoogd (geïndexeerd), worden ook de opgebouwde pensioenen van ex-werknemers en werknemers niet verhoogd. Dat betekent dat ook het pensioen van werknemers te lijden kan hebben van de financiële crisis.

Kan de verzekeraar omvallen?
Een bank kan in de problemen komen doordat mensen ineens al hun geld bij de bank gaan weghalen. Doordat banken geen contant geld meer hebben, kan een bank daardoor ineens failliet gaan. Bij verzekeraar kan dat niet zomaar, omdat mensen domweg niet ineens al hun geld bij de verzekeraar weg kunnen halen. Daar komt nog bij dat verzekeraars maar een klein deel van hun geld in aandelen mogen beleggen. Daarnaast heeft de Nederlandse overheid budget beschikbaar gesteld om banken en verzekeraars te helpen. Daarom is het niet erg waarschijnlijk dat Nederlandse verzekeraars omvallen.

Beschikbarepremieregeling

 

Als je een beschikbarepremieregeling hebt, kan het zijn dat de premie wordt belegd. Als de koersen omlaag gaan, heb je daardoor minder geld in je pensioenpot zitten. Je ziet dat als je een overzicht krijgt van de waarde van je verzekering (bij sommige verzekeraars kun je die waarden ook via het internet bekijken).

Kan een verzekeraar omvallen?
Een bank kan in de problemen komen doordat mensen ineens al hun geld bij de bank gaan weghalen. Doordat banken geen contant geld meer hebben, kan een bank daardoor failliet gaan. Bij verzekeraars kan dat niet, omdat mensen domweg niet ineens al hun geld bij de verzekeraar weg kunnen halen. Daar komt nog bij dat verzekeraars maar een klein deel van hun geld in aandelen mogen beleggen. Daarnaast heeft de Nederlandse overheid budget beschikbaar gesteld om banken en verzekeraars te helpen. Daarom is het niet erg waarschijnlijk dat Nederlandse verzekeraars omvallen.

(bron Stichting Pensioenkijker)