Pensioengoochelen

Oké, uit ervaring weten we dat niet iedereen precies weet wat er met zijn pensioen aan de hand is.

Maar hieronder ziet u een onderzoek van het AFM hoe weinig pensioeninzicht er is en hoe ernstig ziek een pensioenpatiënt is.

  • 59% van consumenten verwacht 70% of meer van het laatstverdiende brutosalaris als pensioen.
  • 25% weet niet hoe hoog zijn pensioen zal zijn.
  • Slechts 12% van de consumenten denkt dat zijn pensioen minder zal zijn dan 70% van het laatstverdiende brutosalaris.

Pensioen is toch echt niet zo moeilijk. Hieronder drie tips om zelf te kunnen starten.

  1. Maak een pensioen-ordner. Leg alle pensioenberichten van adviseurs of van pensioenfondsen bij elkaar in een mapje en doe er schutbladen tussen. Leg er ook een copietje tussen van dit AOW-overzicht van het SVB. Denk ook even aan koopsompolissen en/of lijfrenteverzekeringen tussen die schutbladen. Vergeet niet de pensioenberichten van oude werkgevers. Doe overal schutbladen tussen.
  2. Lees alles. Al die pensioen-deskundigen moeten in staat zijn om pensioen in Jip en Janneke taal uit te  leggen. Snapt u het niet dan is dat de fout van degene die schrijft. Stuur dan een bericht terug: “Ik snap het niet“. Ze zullen u (meestal) weer netjes op weg helpen.
  3. Tel op. Dit is het moeilijkste. Toch lukt het vrijwel altijd met enige volharding. Ook hier geldt weer: Bel ze op en val ze lastig als ze u niet helpen.

Hieronder het gehele verhaal van het AFM en de download van het rapport.

Nederlanders hebben te hoge verwachtingen van hun pensioen

De pensioenverwachtingen van de meeste Nederlanders zijn niet realistisch. Veel deelnemers aan pensioenregelingen hebben geen goed inzicht in hun pensioen, waardoor de hoogte van hun pensioen kan tegenvallen. Dit constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een rapport. Om teleurstelling en problemen bij pensionering te voorkomen, moet het pensioeninzicht bij consumenten verbeteren. De AFM wil samen met de pensioensector werken aan oplossingen om deze zogenoemde verwachtingskloof te verkleinen.

Een kwart van de consumenten heeft geen idee hoe hoog zijn pensioen zal zijn. Zes van de tien (59%) van de Nederlanders verwacht 70% of meer van het laatstverdiende brutosalaris als pensioen. Uit onderzoek blijkt dat het werkelijk pensioen voor de meeste mensen waarschijnlijk lager is. Nu al is één derde van de recent gepensioneerden teleurgesteld in de hoogte van zijn pensioen. Omdat pensioenregelingen de afgelopen jaren complexer zijn geworden en versoberd, verwacht de AFM dat het aantal mensen dat teleurgesteld is in zijn pensioen, in de toekomst stijgt.

Consumenten hebben wel veel gegevens over hun pensioen, zoals het Uniform Pensioenoverzicht (UPO), maar ze begrijpen onvoldoende wat dit in de praktijk voor hun persoonlijke situatie betekent. Consumenten begrijpen niet goed welke factoren van invloed zijn op hun pensioen. De hoogte van het pensioen is afhankelijk van de regeling, persoonlijke factoren en economische omstandigheden. Ook realiseren veel consumenten zich niet wat bijvoorbeeld de gevolgen zijn van een scheiding, een verblijf in het buitenland of werkloosheid op hun pensioen.

Deelnemers aan pensioenregelingen vinden pensioenen vaak moeilijk en besteden er weinig aandacht aan. Bijna de helft (47%) van de Nederlanders vindt de eigen pensioenkennis onvoldoende. Toch nemen consumenten zelf weinig initiatief om hun kennis en inzicht te verbeteren. Het is daarom belangrijk dat pensioenuitvoerders de deelnemers helpen door goede communicatie.

De pensioensector heeft al belangrijke initiatieven ontplooid tot verbetering van de communicatie met de consument, ook werken zij actief mee aan de stichting www.pensioenkijker.nl. Volgend jaar wordt tevens het pensioenregister in gebruik genomen. Voor het dichten van de verwachtingskloof is het van cruciaal belang dat consumenten daadwerkelijk gebruik gaan maken van de beschikbare informatie, en zo nodig en mogelijk actie ondernemen. De AFM wil daarom samen met de pensioensector werken aan oplossingen om de pensioenkennis van de consumenten te vergroten en hen te bewegen tot actieve bemoeienis met hun eigen pensioen.

Consumenten blijven zelf verantwoordelijk voor de eigen financiële toekomst. Een pensioenteleurstelling kan het vertrouwen van de consument in de pensioensector en financiële dienstverlening schaden. Daarom hebben niet alleen de consumenten zelf, maar ook alle andere betrokkenen er baat bij als consumenten zich een beter inzicht in hun pensioen verschaffen en zo nodig actie ondernemen. (Bron AFM)

Download: AFM rapport_geef_nederlanders_pensioeninzicht