Poenregistratie

pensioenregisterOp 1 januari 2011 moet er een operationeel pensioenregister zijn. Met zo’n pensioenregister kan  iedereen gaan zien hoeveel pensioen er is opgebouwd. Gewoon via een website met een DigiD-code. Ook komen er de AOW aanspraken in te staan.

Persoonlijk ben ik nog een blauwe maandag bezig geweest met Pensioenregistratie. (Wij zijn eigenaar van de domeinnaam Pensioenregistratie.nl). Er was echter in 2002/2003 nog geen wettelijk kader en bovenal moesten alle pensioenuitvoerders er aan meewerken. Dat bleek een brug te ver. Gelukkig komt het nu onder wettelijke druk toch tot wasdom. Eindelijk voor elke consument inzicht in de pensioenaanspraken.

Hieronder een voortgangsbericht van Wim Knoops die de stand van zaken rondom het pensioenregister op een rij zet.

Update Pensioenregister

Artikel 51 van de Pensioenwet luidt: De pensioenuitvoerders richten een pensioenregister in dat uiterlijk op 1 januari 2011 operationeel is.

Het Pensioenregister moet het voor iedere deelnemer en gewezen deelnemer in het leeftijdstraject 15-65 mogelijk maken via één ingang een overzicht te krijgen van de door hem opgebouwde pensioenaanspraken, ook als die bij verschillende pensioenuitvoerder zijn opgebouwd. Vast onderdeel van het Pensioenregister zijn ook de in het kader van de AOW te verwachten uitkeringen.

Wat krijgt de gebruiker straks te zien?

Het Pensioenregister krijgt de vorm van een website. De deelnemer logt in met zijn DigiD-code. Op basis van het burgerservicenummer haalt de website de AOW-gegevens op bij de SVB en de pensioengegevens bij de betreffende pensioenfondsen en verzekeraars. Gelijksoortige pensioengegevens worden bij elkaar opgeteld en als één geheel aan de deelnemer getoond. Daarna ziet de deelnemer de onderliggende pensioenaanspraken die de verschillende pensioenfondsen en verzekeraars hebben aangeleverd. Het Pensioenregister is dus geen centrale databank, maar toont als een ‘verzamelpunt’ de gegevens die bij verschillende instanties worden opgehaald.

Werkzaamheden en planning

De inrichting van het Pensioenregister moet de pensioensector zelf voor zijn rekening nemen. De ontwikkeling wordt gecoördineerd door de Stichting Pensioenregister. Door verschillende partijen wordt momenteel hard gewerkt aan de realisatie, want daar is heel wat voor nodig. Veel aandacht gaat uit naar het bouwen van systemen en het ontwikkelen van processen. Alle pensioenuitvoerders en –administrateurs moeten immers op tijd kunnen aansluiten op het Pensioenregister. Op 15 juli jl. is aan IT-dienstverlener Atos Origin de opdracht gegund voor de ontwikkeling en het beheer van het Pensioenregister.

Voorafgaand aan het operationeel worden op 1 januari 2011 zal de Stichting Pensioenregister een voorlichtingscampagne lanceren om algemene bekendheid te geven aan dit nieuwe fenomeen. (bron wetenwaarjeaantoebent.nl)