Van 41.000 naar 150.000 …….

Hieronder een boeiende uitspraak met verstrekkende gevolgen. Deze ondernemer (met een managementfee van 245.000 euro) werd door de Belastinginspecteur teruggefloten. Vanuit zijn holding gaf de ondernemer zichzelf namelijk slechts een salaris van 41.000 euro. De Belastinginspecteur verhoogde zijn salaris van 41.000 naar 150.000 euro. Een geluk bij een ongeluk is wel dat de ondernemer zijn pensioen nu ook stevig mag verhogen.

Het loon van een directeur-grootaandeelhouder mag niet te laag worden vastgesteld, ook al ligt het net boven het ‘gebruikelijk loon’, als een aanmerkelijk hogere managementfee voor de werkzaamheden is ontvangen.

De rechtbank in Breda heeft dit onlangs bepaald in de zaak van een directeur-grootaandeelhouder. De man was directeur van een personal holding die 48% van de aandelen had van een werkmaatschappij op het gebied van assurantiebemiddeling. Hij kreeg daarvoor een salaris van bijna 41.000 euro, waarop geen loonbelasting werd ingehouden. De belastinginspecteur had vervolgens op grond van de gebruikelijkloonregeling een salaris van 150.000 euro belast.

Gebruikelijk

Houders van een aanmerkelijk belang die ook werknemer in de BV zijn, zijn namelijk niet vrij in het zichzelf al dan niet toekennen van een salaris. Ze worden geacht een in de functie gebruikelijk salaris te krijgen. De wettelijke norm op grond van artikel 12a van de Wet op de Loonbelasting bedroeg voor het betreffende jaar 38.118 euro.

Als onderbouwing van zijn beroep bij de rechtbank had de DGA aangevoerd dat het hoogste loon van een werknemer binnen het bedrijf lager was, namelijk 31.000 euro, zodat er geen reden was om een hoger gebruikelijk loon in aanmerking te nemen. Ook voerde hij aan dat een gebruikelijk loon van meer dan € 38.118 voor een verliesmakende vennootschap niet waarschijnlijk was.

Hoge Raad

De rechtbank in Breda verwierp echter zijn beroep. De rechtbank stelde de Belastingdienst in het gelijk, mede omdat de personal holding van de werkmaatschappij voor de werkzaamheden van de directeur een managementfee van 245.000 euro had gekregen. Uit een arrest van de Hoge Raad uit 2004 volgt dat de inspecteur als de inkomsten van een BV geheel door de directeur worden behaald, kan uitgaan van deze inkomsten en geen rekening hoeft te houden met de door andere werknemers behaalde salarissen. Bovendien verwierp de rechtbank de opmerking van de directeur dat een hoger gebruikelijk loon niet waarschijnlijk is voor een verlieslijdende vennootschap omdat niet gebleken was dat de BV structureel verlies maakte.