Vanaf 1 januari 2008 betalen werkgevers bij UWV gelijke WAO-premie voor lopende gevallen

Vanaf 1 januari 2008 betalen alle werkgevers die verzekerd zijn bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) een gelijke premie voor de lopende WAO-uitkeringen. Momenteel hangt de hoogte van deze premie voor een werkgever nog af van het aantal van zijn werknemers dat in de WAO is gekomen, de zogeheten Pemba-regeling. Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het wetsvoorstel dat de afschaffing van de Pemba regelt, onlangs naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel regelt verder nog enige andere onderwerpen.
– De mogelijkheid om eigenrisicodrager te worden voor WAO vervalt. In de arbeidsongeschiktheidsregelgeving van de WAO bestaat namelijk een koppeling tussen premiedifferentiatie en het eigenrisicodragerschap voor werkgevers. Nu eerdergenoemde premiedifferentiatie vervalt, vervalt daardoor ook de mogelijkheid om eigenrisicodrager te worden. Bestaande gevallen van eigenrisicodragen voor de WAO worden daarbij gerespecteerd. Werkgevers die op 24 november 2006 al eigenrisicodrager waren voor de WAO, kunnen dat blijven. Op laatstgenoemde datum maakte het kabinet het voornemen bekend om het eigenrisicodragen af te schaffen. De toegang tot de WAO zelf is overigens per 29 december 2005 afgesloten; het gaat hier dus om het eigenrisicodragerschap voor de oude, lopende gevallen.
– Er komt geen premiedifferentiatie voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten in de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen), de opvolger van de WAO.
– Nu er geen premiedifferentiatie komt in de IVA (Inkomensverzekering voor Volledig en duurzaam Arbeidsongeschikten), de regeling voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten binnen de WIA, vervalt vanaf 2008 ook de mogelijkheid om eigenrisicodrager te worden voor de IVA.

Financiële gevolgen werkgevers
Het wetsvoorstel leidt ertoe dat voor een individueel bedrijf de uniforme WAO-premie niet meer afhankelijk is van de hoogte van het risico. In vergelijking met de situatie dat de gedifferentieerde premie blijft gehandhaafd, zal de uniforme premie voor een individueel bedrijf hoger uitvallen als het individuele werkgeversrisico lager is dan het gemiddelde risico. Het omgekeerde doet zich voor als het individuele werkgeversrisico hoger is dan het gemiddelde risico. Volgens de toelichting op het wetsvoorstel bedraagt het nadeel van een uniforme WAO- premie voor een grote werkgever met een nul-risico maximaal 0,4%-punt (het verschil tussen de minimale gedifferentieerde premie en de uniforme premie (uitgaande van een uniforme premie van 0,4%). Aan de andere kant bedraagt het voordeel van het wetsvoorstel maximaal 1,2%-punt (het verschil tussen de maximale gedifferentieerde premie voor een werkgever met een hoog risico en de uniforme premie). De administratieve lasten en nalevingskosten voor werkgevers zullen volgens de wetgever gelijk blijven.
Bron: Tweede Kamer, 22-5-2007, 31050 nrs. A, B, 1 – 3