Vergrijpen aan een lijfrente

Oud regime lijfrenteverzekeringen zijn verzekeringen om zuinig op te zijn. Immers de mogelijkheden om er flexibel mee om te gaan zijn legio. Denk maar eens aan het schenken van de lijfrentetermijnen aan de kinderen. Maar ook afkoop is een interessante mogelijkheid om over na te denken. Natuurlijk kan het kapitaal ook gewoon gebruikt worden een levenslange lijfrente mee te kopen ook altijd nog een aantrekkelijke optie. Zeker gezien de alsmaar stijgende levensverwachting.

Het enige nadeel; over de termijnen of over het kapitaal moet wel belasting worden betaald.

Hieronder het relaas van een (bijna) slimme ontvanger van zo’n kapitaal. Hij deed een poging het kapitaal buiten het zicht te houden van de fiscus en het fiscaal belaste kapitaal niet op te geven. Mislukt! Gevolg, naast de normale fiscale IB-heffing een fiscale vergrijpboete van 50%.

Leermomentje van de dag; probeer alleen slim te zijn binnen de grenzen van de wet. Er zijn voldoende mogelijkheden om een oud regime lifjrentekapitaal aantrekkelijk te gebruiken. Begin maar eens om ons te bellen.

Hof Leeuwarden, MK I, 15 maart 2011

Een man heeft de afkoopsommen van twee lijfrenteverzekeringen niet opgegeven in zijn aangifte inkomstenbelasting. Dit komt hem duur te staan. De inspecteur legt namelijk een vergrijpboete op van 50%. Hof Leeuwarden handhaaft de boete omdat sprake is van voorwaardelijke opzet.

Afkoopsommen

De man heeft in het verleden twee kapitaalverzekeringen met lijfrenteclausule gesloten. In 2005 besluit hij de tot expiratie gekomen kapitalen ineens uit te laten keren. De verzekeringsmaatschappij informeert de man per brief over de fiscale gevolgen van de voorgenomen afkoop. In dat geval is over de te ontvangen afkoopwaarde nog (maximaal) 52% inkomstenbelasting verschuldigd. Desondanks meldt de man de ontvangen afkoopsommen niet aan zijn adviseur die voor hem de aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen voor het jaar 2005 verzorgt.

Conceptaangifte
In de door de adviseur opgestelde conceptaangifte is de ontvangst van deze afkoopsommen dan ook niet opgenomen. De adviseur heeft de conceptaangifte aan de man verstuurd met de mededeling dat als hij niet binnen twee weken zou reageren, hij geacht werd akkoord te zijn met de inhoud van de aangifte. De man heeft niet meer gereageerd en de aangifte is ingediend.

Vergrijpboete
Bij het opleggen van de aanslag heeft de inspecteur de ontvangen afkoopsommen opgenomen en een vergrijpboete opgelegd van 50%. Rechtbank Leeuwarden beslist dat de inspecteur geen vergrijpboete kan opleggen. De inspecteur heeft namelijk niet aannemelijk gemaakt dat de man bewust te kort is geschoten in de samenwerking met zijn adviseur. Er is dan ook geen sprake van (voorwaardelijke) opzet. De inspecteur komt in hoger beroep.

Voorwaardelijke opzet
Het Hof beslist dat wel sprake is van voorwaardelijk opzet. Aannemelijk is dat de man bewust informatie over de afkoopsommen achter heeft gehouden richting zijn adviseur. Zeker gezien de hoge bedragen had de man in ieder geval de conceptaangifte moeten nakijken of daarin de afkoopsommen wel waren verwerkt. Door dit alles heeft de man bewust het risico aanvaard van een onjuist ingediende aangifte inkomstenbelasting. Het Hof handhaaft de vergrijpboete. (bron VB)