Vergrijzing in de provincie en steden in 2025

Een tsunami van grijs trekt de komende jaren over ons land heen. Babyboomers lijken er de voorkeur te geven de stilte op te zoeken en vestigen zich voornamelijk in rustige woongebieden. Althans dat kan een verklaring zijn. Een andere verklaring kan zijn dat de kosten van levensonderhoud bij de dichtbevolkte gebieden te hoog is. Is er een pensioenbreuk dan kan het een oplossing zijn het dure “Randstad” huis met overwaarde te verkopen en een goedkoop boerderijtje te kopen in Zeeland of Limburg.

Waar liggen de grijze  provincies en steden in 2025?

De provincies  Zeeland, Limburg en Drenthe zullen het hoogste  percentage  ouderen hebben (28 procent). Het hoge aandeel ouderen in deze provincies komt, denkt men, mede doordat jongeren wegtrekken om elders te gaan werken of studeren.
Deze provincies hebben daardoor relatief weinig  twintigers, dertigers en jonge kinderen in hun bevolking en relatief veel ouderen.
Flevoland kent nu nog een zeer jonge bevolking, omdat de nieuwbouwlocaties in deze provincie met name voor jonge gezinnen aantrekkelijk zijn.

Er zijn drie typen gemeenten te onderscheiden waar de vergrijzing nu opvallend laag is.

  1. Ten eerste gaat het om de “Biblebelt”. Deze strook gemeenten, die loopt van Zeeland via het zuiden van Zuid-Holland en zuidwestelijk Gelderland naar de Veluwe en het westen van Overijssel, tels traditioneel veel gereformeerde en hervormde inwoners. Urk, Nieuw-Lekkerland en Staphorst zijn bekende gemeenten in deze streek. Door het hoge kindertal in deze gemeenten blijft het aandeel ouderen ook in de toekomst vrij laag.
  2. Ten tweede vallen gemeenten met veel nieuwbouwwoningen op, door een laag aandeel ouderen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om Almere, Lelystad en Pijnacker-Nootdorp. Volgens de prognose gaan deze gemeenten snel vergrijzen en zal het aandeel ouderen pas in 2040 dicht bij het landelijk gemiddelde van 26 procent liggen.
  3. Ten derde ligt het aandeel ouderen relatief laag in de grote steden en studentensteden. Naar verwachting blijven deze steden ook in de toekomst jonge mensen uit andere gemeenten aantrekken.

(Bron Planbureau voor de Leefomgeving & CBS)