Sabbatsverlof

40 jaar werken op 65 jaar met pensioen en netjes op de afgesproken actuariële leeftijd overlijden. Vroeger was dit nog wel een aantrekkelijke levensplanning. De tijd heeft echter dit scenario flink naar de achtergrond gedwongen.

Steeds vaker stappen werknemers er even een jaartje tussenuit. Het plannen van sabbatverlof kent zo zijn voordelen en nadelen.

  • Vitaliteit is ook steeds vaker geen hindernis meer. Medisch worden we steeds langer gezond op de been gehouden. “Die artsen kunnen toch zoveel de laatste tijd”.
  • Pensioen begint ook een achterhaald begrip te worden. Maatschappelijk staat eerder stoppen steeds minder hoog aangeschreven dan doorwerken na 65 jaar. Met plezier doorwerken of verplicht afscheid nemen met een verplichte AOW uitkering vanaf 65/66 jaar.

U en ik hebben hebben het in ons hoofd al lang geregeld. Daar hebben we geen politici voor nodig. Hooguit wat geld, een goede gezondheid en een lang leven. Nu alleen nog politici (en Belastingdienst) overtuigen dat de pensioenwetgeving op “ons burgers” wordt afgestemd.

De Belastingdienst  heeft rondom het sabbatsverlof inmiddels al de nodige stellingen in genomen. Want slim sabbatsverlof gebruiken om eerder te stoppen met werken daar zijn ze bij de fiscus niet van gediend.

Hieronder de vraag “Welke diensttijd moet minimaal resteren tussen het einde van het sabbatsverlof en de pensioendatum?” en hun antwoord……

Antwoord Belastingdienst december 2010. Een antwoord op deze vraag is in absolute zin niet te geven. De wettelijke regeling voor sabbatsverlof dient immers flexibel te worden gehouden. Een sabbatsverlof is in het algemeen reëel als na het sabbatsverlof nog een diensttijd resteert van tenminste één jaar. Bij kortere perioden kan de werknemer of de werkgever worden gevraagd aannemelijk te maken dat daadwerkelijk sprake is van een sabbatsverlof en niet van een verkapte vervroegde pensionering (VUT, prepensioen of ouderdomspensioen).
Sabbatsverlof is bedoeld als een tijdelijke onderbreking van de arbeidzame periode, niet als een aanloop tot pensioen. Het is één van de methoden om mensen te stimuleren om langer te blijven werken. Een kortere periode dan één jaar na het verlof is veeleer een voorschot op de periode van pensionering dan een onderbreking van de loopbaan.