Wie krijgt de kinderen en wie het pensioen?

In de Wet pensioenverevening is bepaald dat het pensioen bij scheiding ‘verevend’ wordt. Dat wil zeggen dat de ex recht heeft op de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Dat geldt zowel voor een gewone echtscheiding als voor een scheiding van tafel en bed.

Dat pensioen kan rechtstreeks uitbetaald worden. Met dit formulier mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen kunt u de pensioenuitvoerder melden, dat u bent gescheiden of dat uw geregistreerd partnerschap is beëindigd en dat u wilt dat het ouderdomspensioen wordt verdeeld.
Wel binnen twee jaar opgeven bij de pensioenverzekeraar of pensioenfonds want anders vervalt het recht om rechtstreeks uitbetaald te krijgen.

Maar er is ook andere manier om pensioen te verdelen: Conversie

Er mag van de wettelijke regeling van pensioenverdeling worden afgeweken. De belangrijkste afwijking van de standaardverdeling is conversie. Bij conversie worden het aandeel in het ouderdomspensioen en de waarde van het eventuele bijzonder partnerpensioen omgezet in één pensioenrecht voor de ex-partner.

Conversie kan voor de ex aantrekkelijk zijn omdat hij of zij dan zelf kan bepalen wanneer het pensioen ingaat. Het kan echter ook nadelig zijn omdat de ex na het overlijden van de voormalige partner het partnerpensioen misloopt. De ex-partner die voor conversie kiest, moet dus volledig in het eigen onderhoud kunnen voorzien. In veel situaties waarin alimentatie wordt ontvangen, is dit niet het geval. Conversie kan ook nadelen hebben voor degene die het pensioen heeft opgebouwd. Bij verevening zou na overlijden van de ex-partner iemand weer volledige ouderdomspensioen krijgen. Bij conversie gaat dat niet op, omdat er dan definitief afstand doet van de helft van het ouderdomspensioen.