Zakelijk blijven advieskosten aftrekbaar.

De vergoeding aan de adviseur voor het afsluiten lijfrente of arbeidsongeschiktheidsrente is niet langer aftrekbaar vanaf januari 2013 voor particulieren.

Zakelijk blijven adviezen over bijvoorbeeld pensioen- en arbeidsongeschiktheidsverzekering gewoon als bedrijfskosten te boeken.

Binnen de (inhaal)jaarruimte was de vergoeding voor advies over een lijfrente of arbeidsongeschiktheidsrente aftrekbaar. Met de invoering van het provisieverbod komt deze aftrekmogelijkheid te vervallen.

Werd er een advies gegeven over het afsluiten, verlengen of omzetten van een lijfrente – zowel verzekerde lijfrenten als bancaire lijfrenten – of arbeidsongeschiktheidsrente, dan zijn de advieskosten aftrekbaar. De belastingplichtige moet dan wel voldoende (inhaal)jaarruimte hebben.

Met ingang van 2013, zo staat in het Belastingplan 2013, komt er een einde aan deze aftrekmogelijkheid. Vanaf 2013 geldt het provisieverbod. De kosten voor advies moeten duidelijk zijn en maken daarom niet langer deel uit van de premie of inleg. De splitsing tussen advieskosten en lijfrentepremie of –inleg maakt het mogelijk aftrek alleen nog toe te staan voor de zuivere premie of inleg.

Ook verzekeraars zullen nu precies moeten opgeven. Of zoals het AFM dat mooi weet te formuleren: “De toezichthouder vindt het onwenselijk dat op die manier de indruk wordt gewekt dat advies en distributie bij een direct writer gratis zijn.” lees meer.

Goed nieuws.

Oktober 2024

Het kabinet heeft niet het voornemen om kosten voor persoonlijk pensioenadvies aftrekbaar te maken of niet tot het loon te rekenen. Dat schrijft minister Van Hijum in zijn antwoord op Kamervragen.

De minister: “Er is een onderscheid tussen keuzebegeleiding conform de nieuwe norm die is geïntroduceerd met de Wet toekomst pensioenen en aanvullend persoonlijk advies. Keuzebegeleiding vindt plaats op grond van art. 48a van de Pensioenwet met als doel deelnemers, gewezen deelnemers, gewezen partners of pensioengerechtigden in staat te stellen passende keuzes te maken binnen de pensioenregeling. Keuzebegeleiding wordt niet gekwalificeerd als loon.

Als een werkgever de kosten vergoedt van een werknemer om een adviseur in te schakelen voor een aanvullend persoonlijk pensioenadvies, dan is sprake van loon in natura.”

Standpunt Belastingdienst

  • Gesprek persoonlijke belangen van de werknemers. Bij een periodiek financieel planningsgesprek worden normaliter uitsluitend de persoonlijke belangen van de werknemers behartigd. Als dat het geval is en de kosten van het financieel planningsgesprek worden betaald door de werkgever, vormt dat planningsgesprek een voordeel in natura voor de werknemer dat fiscaal als loon uit dienstbetrekking kwalificeert.
  • Gesprek in het belang van de werkgever. Dit kan anders zijn als de kosten voor een periodiek financieel planningsgesprek met name worden gemaakt in het belang van de werkgever, want dat zijn in beginsel bedrijfskosten.

Per situatie dient dus te worden bekeken of de verleende advieswerkzaamheden en diensten een voordeel zijn voor de werknemer die door de werkgever bewust wordt verstrekt, waarbij voldoende causaal verband is tussen het voordeel en de dienstbetrekking. Wordt daaraan voldaan is immers sprake van belast loon.

De Kennisgroep loonheffingen van de Belastingdienst heeft hierover een standpunt gepubliceerd. Dit standpunt is te raadplegen op www.kennisgroepen.belastingdienst.nl onder ‘KG:204:2023:18 Persoonlijk pensioenadvies’.