50% van de pensioenregelingen fout

Het is een wettelijke verplichting om een onderneming aan te melden bij een bedrijfstakpensioenfonds (BPF) als de onderneming “onder de werkingssfeer” hiervan valt. Controle is nog niet zo eenvoudig dus opgepast om te snel conclusies te trekken.

50% van de ondernemingen, volgens het AFM-rapport Kwaliteit Advies april 2010, blijken ondernemingen thuis te horen in een BPF terwijl er toch een verzekerde pensioenregeling is afgesloten. Dat kan grote financiële gevolgen hebben als, bij een controle door het BPF, er alsnog een verplichte deelname volgt.

Wat gebeurt er in dat geval. Allereerst zal het BPF met terugwerkende kracht alle premies en rentevergoeding willen ontvangen. Meer dan 5 jaar terug is alleszins mogelijk maar ook langer termijnen zijn al juridisch voorgekomen. Verder zal de verzekeraar het bestaande contract met terugwerkende kracht niet willen laten vervallen.

Het goede nieuws is dat de pensioenadviseur civiel rechtelijk aansprakelijk kan worden gesteld. Het slechte nieuws is dat menig pensioenadviseur met de noorderzon vertrokken kan zijn en dus hem/haar aansprakelijk stellen plots een stuk lastiger wordt.

Drie tips:

  1. Eerst maar even te controleren of de eigen pensioenadviseur een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft.
  2. Vergeet ook niet te controleren of de eigen accountant wel de juiste papieren heeft om pensioenadvies te geven. Wel zo gemakkelijk mocht u de schade via een aansprakelijkheidsstelling wilt verhalen.
  3. De pensioen-doe-het-zelver zullen ook flink moeten uitkijken. Want, naast de BPF-perikelen, kan ook een schade aan de pensioenopbouw van uw medewerkers flinke aansprakelijkheidsstellingen opleveren.

Stel online uw vraag en krijg binnen 24 uur reactie. Ook in het weekend!