Aegon gaat voor het zingen de kerk uit

In praktisch alle aansprakelijkheidsverzekeringen (particulieren en bedrijven) is schade als gevolg van seksuele gedragingen uitgesloten. In niet-gewoon Nederlands wordt dat formeel omschreven als “schade veroorzaakt door en/of voortvloeiende uit zijn seksuele of seksueel getinte gedragingen van welke aard dan ook.”

Dit alles kwam voort uit een rechtszaak in 2000, gewonnen door een verkrachter die zijn financiële aansprakelijkheid voor schade aan de kleren van het slachtoffer doodleuk claimde op zijn particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Die verzekeraar accepteerde die claim niet maar werd door de rechter teruggefloten omdat er niets in de polisvoorwaarden stond vermeld.

Dat gold ook voor Aegon en met dit oude vuiltje in het achterhoofd hebben ze in onderhandelingen een mogelijke aansprakelijkheidclaim van de rooms-katholieke kerk kunnen schikken op maximale 1 miljoen. Jammer, want dit maximum kan er toe leiden dat slachtoffers mogelijk niet alle schade vergoed krijgen mocht de Kerk niet aan haar verplichtingen kan voldoen.

Sinds 2000 is de kerk overigens verzekerd bij Nationale-Nederlanden (inclusief nu wel een uitsluiting voor seksuele gedragingen)

Onderstaande “komische column” komt met deze informatie in een ander daglicht te staan..