Keyman Theo van Gogh

Theo van Gogh liet, voorafgaande aan zijn ongelukkige dood, door zijn filmproductiebedrijf Column een keymanverzekering op zijn leven afsluiten. Niet onverstandig gezien zijn cruciale positie binnen dit productiebedrijf.

Zijn verzekeringsadviseur was echter vergeten te melden dat er op bijna al dit soort verzekeringen een terrorismeclausule zit. De verzekeraar hoeft met zo’n clausule op een polis niet uit te keren als er sprake is van een terroristische daad. Dit soort uitsluitingen zijn vrij gebruikelijk en voor de meeste stervelingen ook geen enkele reden zo’n verzekering niet af te sluiten. Maar gezien de vele bedreigingen aan het adres van Theo van Gogh zou dit zeker voor hem wel een reden zijn geweest op zoek te gaan naar een verzekering zonder terrorismeclausule.

Nadat Mohammed B. hem vermoordde bleek (ook bij het proces) dat hier sprake was van terrorisme. De verzekeraar deed dus terecht een beroep op deze clausule en keerde, ook na een gerechtelijk proces door het productiebedrijf, niet uit. De verzekeringsadviseur liet zich niet zien op het proces. Evenmin informeerde hij zijn beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar. En dat was de tweede cruciale fout. Ook deze verzekeraar weigerde een uitkering want die hoorde er immers pas van, nadat het proces was afgelopen. Bij de verzekeringsadviseur is overigens, zowel zakelijk als privé, niets meer te halen en is failliet verklaard. (bron AM)

In hoeverre de advocaat van het productiebedrijf in dit traject steken heeft laten vallen, is lastig te beoordelen. Deze had voorafgaande aan het eerste juridische proces de tweede oplossingsrichting (de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar van de adviseur inschakelen) ook kunnen onderzoeken. Er was, als dat in een vroegtijdig stadium was gebeurd, wellicht wel een kans geweest op een uitkering. Ongetwijfeld heeft deze advocaat ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.