Met de noppen vooruit.

Het voortbestaan van sportverenigingen wordt bedreigd als zij geconfronteerd worden met schadeclaims. Ook bestuurders van verenigingen kunnen flink in hun portemonnee worden geraakt als zich schadegevallen voor doen.

Veel verenigingen zijn onderverzekerd.

Het risico dringt langzaam door tot bestuurders van sportverenigingen dat de wereld flink aan het veranderen is. De aansprakelijkheidsrisico’s stijgen sterk. Zelfs een gewone aansprakelijkheidsverzekering is vaak nog teveel voor menig vereniging.

  • Een lamp die in kantine naar beneden valt, kan tot zeer grote financiële aansprakelijkheid leiden.
  • Maar ook een corrupte bestuurder die er met de kas vandoor gaat.

Bestuurders kunnen voor deze aansprakelijkheid zelfs met hun privé vermogen aansprakelijk worden gesteld. Maar ook sportverenigingen lopen flinke risico’s. Hier hebben wij zelf al eens geschreven over de risico’s voor Bestuurders van VVE’s.

De Amerikaanse claimcultuur heeft zo langzamerhand ook in Nederland vaste voet aan de grond gekregen. Advocaten deinzen er inmiddels niet meer voor terug om bij ongevallen flinke schadeclaims op tafel te leggen. Voor sportverenigingen en hun bestuurders houdt dat een ernstig risico in.

Oud-hockeyinternational en tegenwoordig verzekeringsmakelaar Ties Kruize zei daarom in augustus vorig jaar in het Algemeen Dagblad het volgende: “Een groot aantal sportverenigingen is nog altijd onderverzekerd. Bestuurders van een vereniging kunnen aansprakelijk worden gesteld voor schade aan de vereniging of aan personen. Ik schat dat maar zo’n 30 procent van alle sportverenigingen in Nederland hiervoor een speciale verzekering heeft afgesloten. De rest neemt een risico, aangezien steeds vaker claims worden ingediend. De gevolgen van deze nalatigheid zijn niet te overzien.”

(Bron Sportknowhow)