Juristelarij

In april 2008 reageerde mr Marco Swart op een vraag van een Eindhovens wethouder wat er te doen is aan de verjuridisering van de samenleving.

Dat komt volgens Swart omdat wij niet meer in staat zijn onze conflicten op een waardige wijze op te lossen. En dat kan dan te maken hebben met een gebrek aan vaardigheden of met wantrouwen. Verjuridisering is dus in de eerste plaats een symptoom dat iets zegt over de koers van onze maatschappij.

Het zou mooi zijn als deze problemen opgelost kunnen worden in goed onderling overleg, maar als het om geleden vermogensschade (geld) gaat is het de vraag of dit tot een goede uitkomst zal leiden. Maar heel waarschijnlijk is dit niet. Daarvoor is de financiele pijn vaak (veel) te groot.

Daar hebben verzekeraars iets op gevonden: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Meer weten? Klik hier even op. Dan laten wij zien wat dit voor u concreet kan betekenen. Hieronder nog een paar voorbeelden.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn er in vele soorten en maten.

De verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN) biedt zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) een gestandaardiseerde beroepsaansprakelijkheidsverzekering tegen een vast tarief per maand. De verzekering geldt alleen voor adviserende beroepen.
Zzp’ers in adviserende beroepen lopen volgens NN het risico dat hun activiteiten veel geld kunnen kosten. Steeds vaker worden ingehuurde zzp’ers, via de leveringsvoorwaarden van de opdrachtgever, verplicht zich tegen beroepsaansprakelijkheid te verzekeren, stelt de ING-dochter. “Het gaat hier om een gestandaardiseerd product waarvan de acceptatievoorwaarden zijn versoepeld. Zo zijn leveringsvoorwaarden niet meer nodig en stellen we nog maar drie risicovragen. Zo mag de omzet niet hoger zijn dan € 250.000 en moeten beroep en opleiding worden aangeven.” Het hebben van leveringsvoorwaarden levert de verzekerde wel een korting op het eigen risico op, dat kan oplopen tot 80%.

Even een paar voorbeelden waarvoor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering erg handig kan zijn:

– Een administrateur verzorgt de BTW-aangiftes voor een ondernemer. Hierbij maakt de administrateur een fout waardoor de aangifte te laag uitvalt. Bij een controle
door de belastingdienst wordt deze fout geconstateerd. Er volgt een naheffing van
de belasting met boete voor de klant. Voor deze boete wordt de administrateur
aansprakelijk gesteld door zijn klant.

– Een werknemer van een groot bedrijf wordt ontslagen. Hij schakelt een juridisch
adviseur in om een procedure bij de rechter te starten vanwege kennelijk
onredelijk ontslag. De juridisch adviseur maakt echter een fout door de zaak niet
binnen de geldende termijn te melden bij de rechter. Hierdoor ontvangt de ontslagen werknemer geen schadevergoeding waarop hij meende recht te hebben. Hij stelt de juridisch adviseur aansprakelijk voor schade door de misgelopen vergoeding.

– Een organisatieadviseur/interim-manager is betrokken bij een reorganisatieproject
bij een bedrijf. Door het verkeerd interpreteren van een rapport, wordt een
onjuist advies aan de organisatie verstrekt. De opdrachtgever voert verschillende
wijzigingen in de organisatie door. Achteraf blijkt dat de doorgevoerde wijzigingen
zijn gebaseerd op verkeerde gegevens. Voor de fi nanciële schade die hiervan het
gevolg is, volgt een aansprakelijkstelling.

– Door een ICT-consultant worden belangrijke gegevens in de opdrachtomschrijving
niet gebruikt waardoor er een verkeerd advies volgt en er vermogensschade bij de
opdrachtgever ontstaat. Voor deze schade wordt de ICT-consultant aansprakelijk
gehouden door zijn opdrachtgever.

– Een bouwkundig ontwerper krijgt de opdracht bouwtekeningen te maken voor de
renovatie van een kantoorpand. Door verkeerde maatvoering in de bouwtekening,
worden door de opdrachtgever materialen besteld die niet blijken te passen.
Voor de extra kosten die hiervan het gevolg zijn, ontvangt de bouwkundig ontwerper een claim.

– Een financieel planner maakt een fout bij de berekening van de benodigde pensioenafdracht voor een ondernemer. De klant blijkt hierdoor jaren later onvoldoende pensioen te hebben opgebouwd. Voor deze gemiste inkomsten stelt de ondernemer de financieel planner aansprakelijk.

Bron: NN

Premie online berekenen

Beroepsaansprakelijkheid - alle premies Bedrijfsaansprakelijkheid - premie aanvraag Arbeidsongeschiktheid ZZP of DGA offerte Cyber en DataRisk - premie Bedrijfsrechtsbijstand verzekering - premie Adviseurswijziging bestaande verzekering Overzicht alle bedrijven verzekeringen