Vrije advocaatkeuze

Vanaf nu kunnen verzekerden met een rechtsbijstandverzekering bij conflicten zelf een advocaat kiezen als er een gerechtelijke of administratieve procedure wordt gevoerd. Dat heeft het Europese Hof bepaald. Dat zal soms voordelen opleveren maar ook nadelen door wellicht een stijging van de premie.

Verzekerden die een conflict hebben met de overheid (administratieve procedure) of met een zaak bij de rechtbank terechtkomen (gerechtelijke procedure) mogen zelf bepalen of zij door een advocaat worden bijgestaan. En zo ja: door welke advocaat.
Nu worden veel procedures door juristen van de verzekeraar gevoerd. Bij een gerechtelijke of administratieve procedure zullen dus vaker externe advocaten worden ingeschakeld.

Er is sprake van een vrije keuze: de verzekerde kan ook kiezen voor een jurist of advocaat die bij de rechtsbijstandverzekeraar in dienst is. Tenminste, zolang bijstand door een advocaat niet wettelijk verplicht is. Overigens handelen rechtsbijstandverzekeraars het overgrote deel van de zaken ‘buitengerechtelijk’ af – zonder tussenkomst van de rechtbank.

Rechtsbijstandverzekeraars hebben geen keuze en zullen zich gaan aanpassen. Hoe werkt het in praktijk?

  1. Is er een conflict? Altijd eerst melden bij de verzekeraar en dus niet zelf een opdracht geven aan een eigen advocaat.
  2. Als de rechtsbijstandverzekeraar denkt dat er een procedure zal volgen dan zal de verzekeraar contact opnemen met de vraag of er een wens is om gebruik te maken van een eigen advocaat. Die krijgt dan een redelijke vergoeding.

Goed nieuws dus. Het is nu nog niet duidelijk of dat ook zal betekenen dat de premie omhoog gaat.