Vrijwillig maar niet vrijblijvend

Vraag: Is een aparte Bestuurders- en ToezichthoudersAansprakelijkheidspolis (BTA) nodig voor een vereniging of stichting als de gemeente waarbinnen die vereniging of stichting valt een collectieve verzekering voor vrijwilligers heeft gesloten? Gemeenten hebben namelijk de mogelijkheid om een collectieve vrijwilligerspolis af te sluiten voor hun vrijwilligers via Vereniging Nederlandse Gemeente/Centraal Beheer Achmea. Hierin zit ook een dekking voor bestuurdersaansprakelijkheid.
Antwoord: Jazeker. Het lijkt overbodig maar de dekking volgens deze collectieve verzekering voor vrijwilligers binnen een gemeente is namelijk beperkt in vergelijking met de veel ruimere dekking van een aparte BTA-polis. HDI-Gerling is één van de belangrijkste aanbieders van deze aparte BTA polis en heeft de verschillen op een rij gezet.

1) Balanstotaal CB hanteert de clausule “Balanstotaal LBQ12” waarin staat dat “verzekerd is de rechtspersoon met een balanstotaal minder dan EUR 500.000,00“. 

2) Dekking vervalt bij niet sluitende begroting: Ook hanteert CB de clausule “Begroting LBB21”. Hierin staat dat “niet verzekerd is de aansprakelijkheid van verzekerde voor schade die voortvloeit uit, berust op en/of verband houdt met het niet sluitend zijn van de begroting van verzekeringnemer. Onder het sluitend zijn van de begroting wordt verstaan het bestrijden van een exploitatietekort uit de aanwezige reserves”. Ofschoon ons niet geheel duidelijk wordt wat de strekking van deze bepaling is, lijkt het er sterk op dat deze uitsluiting bedoeld is om dekking af te wijzen indien het financieel niet goed gaat met de stichting of vereniging. Nu is deze verzekering juist van belang als het financieel wat minder gaat en lijkt deze uitsluiting dus het hoofdbestanddeel van de benodigde dekking weg te nemen.
Bovendien komt het in de non-profit sector regelmatig voor dat er geen sluitende begroting is, bijvoorbeeld omdat er voldoende eigen vermogen is, waar zonder problemen op ingeteerd kan worden.

3) Uitsluiting beleggingen: Tevens is opgenomen de clausule “Beleggingen LBB16” waarin staat
dat “niet verzekerd is de aansprakelijkheid van verzekerde die voortvloeit uit, berust op of verband houdt met:
– het gebruik van derivaten, tenzij deze uitsluitend gebruikt worden ter afdekking van bestaande posities (defensief gebruik)
– het anticiperen op toekomstige cashflows.”
Nassau kent de uitsluiting van het gebruik van derivaten niet. Wat betreft de tweede uitsluiting is ons niet duidelijk wat de reikwijdte is van deze bepaling. Ons is evenmin duidelijk waarom deze handelingen worden uitgesloten, vanuit onze optiek getuigt het anticiperen op toekomstige ontwikkelingen juist van een goede beleidsvoering.

4) Polisverplichtingen: CB heeft in artikel 7.1 en 7.2 een groot aantal verplichtingen opgesteld die leiden tot verval van alle rechten indien verzekeringnemer deze verplichtingen niet nakomt en CB daarmee in haar rechten wordt geschaad. De BasisBTA van Nassau kent slechts 4 verplichtingen (artikel 14.1 van BTA.Basis.2007).

5) Verzekerd bedrag uitlooptermijn: Conform artikel 11.2.4 van CB worden alle aanspraken gemeld tijdens de uitlooptermijn toegerekend aan het verzekeringsjaar direct voorafgaand aan de beëindiging. Dit betekent dat er voor de uitlooptermijn geen nieuw verzekerd bedrag wordt aangeboden, terwijl dit bij Nassau wel het geval is, zie artikel 7.4 van BTA.Basis.2007.

6) Vereffenaar: in artikel 1.1 “verzekerde” ontbreekt de vereffenaar, dit is belangrijk als de verzekeringnemer ontbonden wordt, zie BTA.Basis.2007 artikel 2.12.

7) Schadeloosstelling door de rechtspersoon Nassau geeft dekking indien verzekeringnemer de verzekerde schadeloos stelt (artikel 3.6 van BTA.Basis.2007), dit wordt niet geboden door CB.

Ten slotte: Nieuwe voorwaarden Nassau: In de loop van 2009 zal Nassau met vernieuwde voorwaarden komen, welke een aantal belangrijke extra dekkingen zullen hebben. De volgende uitsluitingen komen o.a. te vervallen:
– adequate verzekeringen (artikel CB 4.4),
– supercontractuele aansprakelijkheid (artikel CB 4.5),
– ingestelde aanspraken (artikel CB 4.7 ),
– molest (artikel CB 4.8),
– bij de Basis BTA vervalt de uitsluiting ten aanzien van tekortkomingen in de boekhouding.
Daarnaast zal er een sublimiet voor rehabilitatiekosten worden meeverzekerd voor een verzekerd bedrag van EUR 50.000,00 en is er geen uitsluiting meer voor milieuschades (artikel CB 4.3.c).