“Wij zijn nooit aansprakelijk zelfs als we wel aansprakelijk zijn.”

Een paar praktijk voorbeelden van aansprakelijkheidstellingen.
Op een accountantskantoor wordt door een fout een te lage aangifte omzetbelasting gedaan. De fiscus legt de cliënt daarom een boete op. De cliënt op zijn beurt stelt het kantoor voor deze boete aansprakelijk.

Een werknemer wordt op staande voet ontslagen. Achteraf blijkt een dringende reden voor ontslag te ontbreken. Via zijn advocaat roept de werknemer de nietigheid van het ontslag in bij de kantonrechter. De advocaat overschrijdt echter de hiervoor geldende termijn van zes maanden. Hij wordt aansprakelijk gesteld voor de door zijn cliënt geleden schade.

Een notaris verzuimt in een testament op te nemen dat de testateur niet bij machte was het testament te ondertekenen. Nu de testateur is overleden, blijkt het testament – door het ontbreken van deze aantekening – ongeldig te zijn. De notaris wordt aangesproken.

Een curator laat de elektriciteit afsluiten van het tot de boedel behorende woonhuis. Daarbij wordt over het hoofd gezien dat de cv-ketel dan ook niet meer werkt, met als gevolg een bevroren verwarmingsinstallatie. Voor de na de winter ontstane schade vindt een aansprakelijkstelling plaats.

Door een fout in het softwareprogramma werd op acceptgirokaarten de woonplaats van de geadresseerde te laag afgedrukt. Hierdoor was verzending per post niet mogelijk. Omdat het hier een nationale inzamelingsactie betrof, moesten de acceptgiro’s vóór een bepaalde datum verzonden zijn. Om dat toch nog te kunnen bereiken, werden er extra kosten gemaakt. Het computerbureau werd voor deze kosten aansprakelijk gesteld.

Vraag een vrijblijvende premieopgave voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan.