De zwarte verzekeringslijst

Meer dan de helft (55%) van de Amerikaanse consumenten zegt dat slechte service van een verzekeringsmaatschappij voor mensen een reden is om fraude. Mensen hebben de behoefte hun geld terug te halen (60%), of omdat ze denken dat ze te veel voor verzekeringen moeten betalen (42%). (Bron AMWeb)

In één jaar worden er soms meer dure merkzonnebrillen bij reisverzekeraars geclaimd dan dat er in totaal zijn verkocht. Maar er zijn meer vormen van fraude.

  • Kostbaarheden claimen die feitelijk niet zijn gestolen;
  • Onjuiste gezondheidsgegevens doorgeven als er een levensverzekering wordt gesloten;
  • Zorgverleners die dubbele declaraties indienen;
  • Schadeherstelbedrijven die niet-uitgevoerde reparaties claimen.

Gevolg de verzekeringspremies worden onnodig verhoogd. Naar schatting gaat het om 900 miljoen euro per jaar.

Verzekeraars treden hard op tegen verzekeringsfraude. Misbruik maken van verzekeringen is immers strafbaar en van strafbare feiten wordt aangifte gedaan bij de politie. Het kan ook zijn dat verzekeraars de misbruiker van de verzekering niet meer of alleen tegen een andere premie willen verzekeren.

Ook kiezen verzekeraars voor een georganiseerde aanpak via het Centrum Bestrijding Verzekeringsfraude (CBV).

Ook hebben ze een Centraal Informatie Systeem (Zwarte lijst). Het is, zacht gezegd, niet handig daar met naam en toenaam terecht te komen.

Wat doet het CIS?
De Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS) vervult een belangrijke rol in het opsporen van misbruik. In deze stichting werken alle Nederlandse verzekeraars en hun gevolmachtigd agenten samen. Zij delen via een databank, die door CIS wordt beheerd, informatie die zij hebben op het gebied van verzekeringsmisbruik en andere informatie om risico’s goed te kunnen beoordelen.

In deze landelijke databank worden bijvoorbeeld ook gegevens opgenomen als de rechtbank je een ontzegging van de rijbevoegdheid heeft opgelegd. Als een verzekeraar fraude heeft aangetoond dan zijn de gegevens van de fraudeur via Stichting CIS voor de verzekeringsbranche zichtbaar.

Registratie

Wees niet bang: je kunt niet zomaar ongemerkt of zonder reden op deze lijst komen. Aan de registraties zijn regels gebonden die door de overheid worden gecontroleerd. Je verzekeringsmaatschappij of gevolmachtigd agent moet altijd vooraf melden dat hij je gegevens registreert. Dat lees je dan op het schadeaangifteformulier in een bepaling over persoonsregistratie in de polisvoorwaarden en soms in een aparte brief die je krijgt.

Wil je weten wat er over je geregistreerd staat? Hierbij kan de Stichting Centraal Informatie Systeem voor in Nederland (CIS) je helpen. Op de website van CIS vind je hoe er inzage kan komen in je gegevens en een formulier. Vervolgens ontvang je het overzicht van de registratie. Ook staan op  die website de stappen als je het niet met de registratie eens bent.