Zoek de verschillen

Vanaf 21 december 2012 mogen verzekeraars bij de vaststelling van de premie en de uitkering geen onderscheid meer maken op basis van geslacht. Dit verbod vloeit voort uit een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

De bestaande uitzondering op het verbod op seksediscriminatie komt hiermee te vervallen. In Nederland wordt seksediscriminatie op grond van die uitzondering onder andere nog toegepast bij individuele levensverzekeringen. Omdat vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen, hanteren levensverzekeraars bij een gelijke uitkering doorgaans een verschillende premie voor vrouwen en mannen.

  • Bij een overlijdensrisicoverzekering is de premie bij een vrouwelijke verzekerde daarom lager dan bij een mannelijke verzekerde.
  • Bij een lijfrenteverzekering daarentegen is het omgekeerde het geval: voor een gelijke uitkering moet bij een vrouw meer worden betaald dan bij een man.

Als gevolg van genoemde uitspraak zullen de levensverzekeringsmaatschappijen unisekstarieven moeten hanteren voor nieuwe levensverzekeringen die vanaf 21 december 2012 worden afgesloten. Het verschil in leven- en sterfterisico zal door de verzekeraars naar verwachting in de sfeer van een gewogen gemiddelde over de diverse verzekeringsvormen worden verdisconteerd. Dit betekent dat voor nieuwe verzekeringen de premies voor mannen of vrouwen in specifieke gevallen omhoog of omlaag gaan.

Bij collectieve pensioenverzekeringen geldt voor uitvoeringsovereenkomsten (middelloon, eindloon) al dat de pensioenuitkering voor mannen en vrouwen gelijk is. De werknemerspremie was hier ook al verplicht ongedifferentieerd. Bij beschikbare premieregelingen zal een zogenoemde doorsneepremie voor zowel het ouderdomspensioen als het partnerpensioen moeten worden toegepast. Bovendien moeten de pensioenuitkeringen voor mannen en vrouwen hetzelfde zijn. Dit zal afhankelijk van de pensioenvorm tot een herziening van de premiestructuur kunnen leiden.

Bron: NIBE-SVV