Samen sta je sterk …op achterstand

80% van de werknemers hebben een pensioen dat is ondergebracht bij een bedrijfspensioenfonds (BPF). Hier ziet u een overzicht van de bedrijfstakken waar, veelal verplichte, pensioenregelingen voor gelden.
Deze BPF’s hebben het de afgelopen jaren flink te verduren gehad. Ze starten daarom een campagne om hun imago wat op te poetsen.

“Samen sta je sterk” heet de campagne en wordt ondersteunt met een web-presentatie waar wordt uitgelegd waarom het zo fijn is aangesloten te zijn bij een bedrijfspensioenfonds. Bij het bekijken van de presentatie is het goed de nadelen in gedachte te houden.

  • Een BPF is veelal een verplichte regeling voor de bedrijven in die specifieke branche. Het Bestuur van zo’n BPF heeft dus geen enkele reden om prestaties te leveren om meer klanten te werven of hun resultaten te maximaliseren.
  • Veel BPF’s kennen een maximum salarisgrens voor deelnemers. Alle medewerkers met een hoger salaris hebben dus per definitie een pensioenbreuk.
  • De eigen bijdragen voor werknemers zijn vaak hoog. Zo vraagt het BPF voor de Horeca een eigen bijdrage van 7% van de pensioengrondslag van haar deelnemers.
  • Het bijverzekeren van een extra nabestaandenpensioen is vaak peperduur.
  • Er zijn geen keuzes om zelf beslissingen te nemen over de wijze waarop het pensioen wordt belegd.
  • Zijn er tekorten dan wordt de premie verhoogd of wordt de indexatie achterwege gelaten. Nog geen jaar geleden was de dekkingsgraad van meer dan de helft van de pensioenfondsen minder dan de wettelijke verplichting.

Het goede nieuws van de slechte resultaten van deze bedrijfspensioenfondsen is dat de verplichtstelling dan kan komen te vervallen. Wilt u als werkgever een analyse van de mogelijkheden voor uw bedrijf om afscheid te nemen van uw pensioenfonds, of de regeling te verbeteren, dan zijn wij eenvoudig te vinden.