Slagsleutel


Het politiekeurmerk Veilig Wonen lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Via internet en de hakkenbar op de hoek is een (slag)sleutel te bestellen waarmee vrijwel iedere cilinder van het bijpassende merk open te maken is zonder sporen van braak. En… hoe duurder en beter het slot, hoe makkelijker het gaat. Deze methode, die is overgewaaid uit Oost Europa, en heeft daar al vele jaren geleden voor onrust gezorgd. (bron NOVA tv april 2005)U koopt bij het Sleutelpaleis of op internet een slagsleuteltje. U kijkt in de buurt waar een Politiekeurmerk op de ruiten zit. Daar is immers binnen iets te halen. De gebruiksaanwijzing zegt: Plaats de sleutel in een cilinderslot en met een paar klapjes vallen de stiftjes goed. En u bent binnen zonder braak.”

Gelukkig bent u verzekerd…als er braaksporen zijn.

De Consumentenbond presenteerde het bericht als nieuws. Ze hadden er een uitgebreid onderzoek naar gedaan. Dat klopt inderdaad. Maar nieuws is het niet. Het was wel nieuws een jaar geleden. Toen kwam Nova tv al in 2005 in een uitzending tot deze conclusie.
Het CCV is beheerder van het Politiekeurmerk Veilig Wonen en verantwoordelijk voor de kwaliteit van het keurmerk. “Ze hebben kennis genomen van het onderzoek.” Was de zuinige reactie. “We zijn wel verantwoordelijk voor het keurmerk maar niet voor de uitvoering.” Halleluja, zo mooi zie je het wegduiken voor een fout niet vaak.
De verzekeraars legden het ook nog één keer enigszins vermoeid uit. “Het is niet in alle gevallen zo dat verzekeraars bij diefstal uit de woning alleen maar uitkeren als er sporen van braak zijn. Braaksporen zijn daarvan vaak het duidelijkste bewijs, maar het kan ook soms op een andere manier.”

Een klant had dat probleem dat er geen braaksporen waren. opgelost door zelf een raampje in te tikken naast de voordeur. Het glas had hij voor de schadeexpert netjes op de stoep laten liggen. Die zag dus in één oogopslag dat het ruitje van binnen naar buiten (i.p.v. buiten naar binnen) was ingetikt.