Uitvaarttechnieken

Nooit heb ik een uitvaartverzekering (of op z’n Amsterdams: het dooie fonds) verkocht. Waarschijnlijk omdat ik geen enkele affiniteit heb met de uitvaartbranche. Het was ook tot voor kort een oubollige conservatief bastion. Maar snelle jongens nemen het vak over met nieuwe technieken. Drie nieuwe uitvaartnoviteiten wil ik even uitleggen. Het is altijd plezierig dat weet wat u overkomt, als u het lijdend voorwerp bent geworden.

Webcam.
In hun rouwcentrum hebben de eigenaars Léon Janson en Karel Bolland drie camera`s geinstalleerd die zijn aangesloten op internet. Eén camera hangt in de koffiekamer van het rouwcentrum, een tweede camera is gericht op een foto van de overledene die op een witte muur is geprojecteerd en de derde camera maakt een opname van de kist waarin de dode is opgebaard. (link)

Vriesdrogen van het overschot.

Bij deze techniek wordt het lichaam bevroren, waarna het door kleine trillingen in een organische substantie uiteenvalt. Na verwijdering van lichaamsvreemde stoffen zoals kwik en bijvoorbeeld kunstheupen, kan het ‘overschot’ worden begraven of gecremeerd. 25 tot 30 kilo droog poeder blijft over en kan in een milieuvriendelijke kist (van bijvoorbeeld aardappelzetmeel) worden gedaan. (link)

Krimpen
Bij alkalische hydrolyse worden onder invloed van alkali (natronloog) en water de chemische verbindingen verbroken, waardoor het lichaam tot 3 % van zijn oorspronkelijke gewicht wordt gereduceerd. Blijft over: een hoopje calciumfosfaat (minerale as) en vloeistof. Volgens de Amerikaanse producent Wast Reduction is dat een steriele, waterige oplossing. Het proces zou veel goedkoper zijn dan crematie. (link)

De wereld van dood en bederf.
Alhoewel, bederf hoeft niet meer.