Beoordelingsgesprekken


Een paar weken geleden ben ik begonnen met functionerings- en beoordelingsgesprekken. In een eerder log heb ik daar al een verslag van gedaan. Vorig week was het logische gevolg: de beoordelingsgesprekken.Eigenlijk is een beoordelingsgesprek een eenrichtingsweg. Mijn gekleurde mening leg ik hiermee vast, zonder echte inbreng van de ander. Het beoordelingsformulier dat ik er voor gemaakt had, kun je hier downloaden. De scores liepen van Foutloos naar Goed, Voldoende, Aandacht en Onvoldoende.
Het waren soms wederzijds kwetsbare gesprekken met veel persoonlijke elementen. Maar bij elk gesprek was ik boos. Boos op mijzelf dat ik dit niet veel eerder had gedaan.

Tijdens zo’n gesprek wordt veel meer duidelijk hoe ons eigen gedrag invloed heeft op onze omgeving. Een fraai model om dat te plaatsen is het DAS-model. Hierbij wordt bekeken in welke mate gedrag invloed heeft op je gesprekspartner. Dominant-gedrag, Afstandelijk-gedrag en Sociaal-gedrag.

– Bij Dominant-gedrag streeft een gesprekspartner naar het uitoefenen van macht tijdens het gesprek.
– Iemand met Afstandelijk gedrag wil dat ook, maar komt daar niet duidelijk voor uit.
– Sociaal gedrag zoekt veiligheid en tracht beslissingen zolang mogelijk te ontwijken.

Zelf geniet ik het meest van extreme dominante en afstandelijke mensen. Toen ik een paar weken geleden zelf lekker dominant een aanvraagformulier wilde laten tekenen door een ander dominant konijn, beet ie me toe: ”Ik heb anders nog steeds geen koopsignaal gegeven”.