Controleer de uitvoeringsovereenkomst zorgvuldig

Verzekeraars strooien de laatste tijd met grote hoeveelheden nieuwe uitvoeringsovereenkomsten. Het is, door de wirwar van wijzigingen (Wet VMO en VAP) voor de pensioenreuzen een uitgelezen kans om nieuwe voorwaarden rondom de uitvoering van de pensioenregeling te dicteren aan de werkgevers. We zien maar al te vaak:

…….Gelieve even snel te ondertekenen en de uitvoeringsovereenkomst te retourneren. Liefst binnen veertien dagen…..

Toch is het belangrijk juist op dit moment goed op te letten. Bestudeer de uitvoeringsovereenkomsten zorgvuldig.

  1. Zorg er voor dat de bepalingen in de uitvoeringsovereenkomst synchroon lopen met de afspraken die zijn gemaakt met de werknemers.
  2. Leg voor een extra controle het oorspronkelijke voorstel naast het nieuwe uitvoeringsovereenkomst om verschillen te ontdekken.
  3. Controleer de oude overeenkomst met het nieuwe contract en
  4. wees attent op onredelijke voorwaarden.

Immers de lijst van de pensioenuitvoerder waarbij zij zeggen “Wat wij als uitvoerder van u verlangen” is meestal aanzienlijk langer dan de tekst bij “Wat u van de pensioenuitvoerder mag verlangen”.

Bij discussie over de uitvoering van de pensioenregeling zal de pensioenverzekeraar of het pensioenfonds de uitvoeringsovereenkomst als eerste (juridisch) op tafel leggen. Als een pensioenuitvoerder de werkgever aansprakelijk stelt bij schade, kunnen er achteraf forse financiële gevolgen aan een uitvoeringsovereenkomst vast zitten.

Twijfels of u moet ondertekenen? Bel mij maar even 020-6200825 G.J. Doorneweerd, pensioenadviseur. Vaste tarieven.

Hieronder nog even de uitleg van de uitvoeringsovereenkomst door de Nederlandse Bank.

In de nieuwe Pensioenwet (Pw) is de uitvoeringsovereenkomst opgenomen. Dit is de overeenkomst tussen een werkgever en een pensioenuitvoerder over de uitvoering van één of meer pensioenreglementen.

In de aanpassing van de pensioenwetgeving zijn de verantwoordelijkheden tussen de verschillende partijen verduidelijkt. Ook is expliciet aangesloten bij de driehoeksverhouding tussen werknemer, werkgever en pensioenuitvoerder. De uitvoeringsovereenkomst geeft inhoud aan de onderbrengingsplicht van de pensioenovereenkomst.

Uitgangspunt
Het uitgangspunt voor deze driehoeksverhouding is dat pensioen een arbeidsvoorwaarde is. Binnen deze driehoek gelden de volgende verhoudingen:

  • de werkgever en de werknemer die een pensioenovereenkomst sluiten
  • de werkgever die deze pensioenovereenkomst op basis van een uitvoeringsovereenkomst onderbrengt bij een externe pensioenuitvoerder
  • door het extern onderbrengen van de pensioenovereenkomst ontstaat de relatie tussen de pensioenuitvoerder en de werknemer, die in deze relatie deelnemer wordt

Op het moment dat de werkgever een pensioenovereenkomst heeft gesloten, heeft hij een onderbrengingsplicht. De overeenkomst moet uiterlijk op het moment dat een werknemer pensioenaanspraken verwerft, ondergebracht worden door het sluiten van een uitvoeringsovereenkomst met:

Een pensioenuitvoerder
Als pensioenuitvoerder kunnen optreden een ondernemingspensioenfonds, een bedrijfstakpensioenfonds of een verzekeraar een buitenlandse instelling die voldoet aan de wettelijke vereisten

Uitzonderingen
De verplichting tot het sluiten van een uitvoeringsoverkomst geldt níet indien:

  • een werkgever gehouden is of zich verbonden heeft door lid te zijn van een werkgeversvereniging tot naleving van de statuten en reglementen van een bedrijfstakpensioenfonds
  • een uitvoeringsreglement door het bedrijfstakpensioenfonds is opgesteld dat voldoet aan de eisen die in artikel 25 Pw ten aanzien van de uitvoeringsovereenkomst zijn gesteld (dit artikel treedt voor pensioenfondsen per 1 januari 2008 in werking; voor verzekeraars per 1 januari 2009)
  • de pensioenovereenkomsten van de werknemers worden ondergebracht bij de werkgever in zijn hoedanigheid van pensioenuitvoerder

Inhoud
In de uitvoeringsoverkomst dienen in ieder geval de volgende onderwerpen te worden opgenomen:

  • de wijze waarop de premie wordt vastgesteld
  • de wijze waarop en de termijnen waarin de werkgever de verschuldigde premie moet voldoen
  • de informatie die de werkgever aan de pensioenuitvoerder verstrekt
  • de procedures die gelden als de werkgever zijn premiebetalingsverplichtingen niet nakomt
  • de procedures die gelden bij het opstellen en wijzigen van het pensioenreglement
  • de voorwaarden waaronder toeslagverlening plaatsvindt
  • de uitgangspunten en procedures die gelden bij de besluitvorming over vermogenstekorten en vermogensoverschotten dan wel winstdeling

Soortgelijke voorwaarden gelden volgens de Wet verplichte beroepspensioenregeling (Wvb) ook voor beroepspensioenregelingen. Tevens kunnen de volgende onderwerpen worden opgenomen, voor zover overeengekomen:

  • een betalingsvoorbehoud van de werkgever
  • de voorwaarden en vaststelling van premiekorting of terugstorting
  • de voorwaarden en vaststelling van een bijstortingsverplichting van de werkgever
  • de mogelijkheid tot vrijwillige voortzetting van de pensioenregeling na beëindiging van het dienstverband
  • de aansluitingscriteria op grond waarvan de vrijwillige aansluiting bij een bedrijfstakpensioenfonds heeft plaatsgevonden
  • de rechten en verplichtingen met betrekking tot vrijwillige pensioenregelingen

Aanlevering
De Pw onderkent twee momenten van aanlevering van de uitvoeringsovereenkomst:

  • binnen drie maanden na oprichting van het fonds moet een afschrift van de uitvoeringsovereenkomst worden toegezonden
  • binnen twee weken na opstelling moet een exemplaar van de wijzigingen in de uitvoeringsovereenkomst worden voorgelegd

De aanlevering van de uitvoeringsovereenkomst door beroepspensioenfondsen is op dezelfde wijze geregeld volgens de Wvb.