Hyper over hypotheken

Met de lancering van de onafhankelijke website, nationaalbeloningsdebat.nl biedt HypotheekCompany, initiatiefnemer van de website, de mogelijkheid tot een open en evenwichtige discussie over transparantie en de beloningswijze van hypotheekadviseurs.
Het is voor het eerst sinds de maatschappelijke en politieke discussie rond transparantie en beloningswijze van onafhankelijke hypotheekadviseurs dat er vanuit de hypotheekadviseurs zelf een reactie komt. (Bron Eufin)

Voor ons is deze discussie al weer ver verleden tijd. Desondanks zijn er op de site een paar aardige pagina’s te vinden met waardevolle informatie.

Zo wordt er gedetailleerd aangegeven hoeveel hypotheekwerkzaamheden er bij een aanvraag komt kijken. Wij willen er nog aan toevoegen dat onze werkzaamheden niet gericht zijn op de bemiddeling. Komt het tot bemiddeling dan geldt bij ons het principe Fee-Less-Commission. Oftewel, eventuele verdiende afsluitprovisie bij het tot stand komen van een hypotheeklening wordt verrekend met de rekening.

Ook is de pagina over de kostprijs van een hypotheekadvies interessant. Onze tarieven en achtergronden van onze hypotheekadvisering op uurtarief.
Lezenswaardig is ook de opvatting van Hans Hagenaars van ING: beloningstransparantie werkt in nadeel klant.

Beloningstransparantie werkt in nadeel klant [4 juni 2008]

Volgens ING zou transparantie in de beloning van hypotheekadviseurs het belang van de consument kunnen schaden, zo bericht het AD vandaag. Door harde concurrentie op tarieven kunnen tussenpersonen in problemen komen en verschraalt het aanbod aan advies voor de consument, vreest Hans Hagenaars, als directielid verantwoordelijk voor de hypotheken van ING en Postbank. “De marges zijn nu al erg smal. Als die nog minder worden, gaan er bedrijven failliet.” In 2009 wil minister Bos dat tussenpersonen volledig transparant zijn over hun beloning. Tussenpersonen krijgen die van verzekeraars voor het afsluiten van een hypotheek. De klant betaalt niets, maar het gevaar bestaat dat de tussenpersoon niet de beste hypotheek adviseert, maar alleen de voor hem qua provisie voordeligste. Maar volgens Hagenaars is het huidige systeem, waarbij klanten bij gemiddeld twee à drie hypotheekadviseurs langsgaan voor gratis advies, een betere garantie voor goede kwaliteit. In een systeem waarbij de klant de tussenpersoon rechtstreeks per uur betaalt, ziet Hagenaars niets. “Als je eenmaal een paar uur advies hebt betaald aan een tussenpersoon, wordt het wel erg duur om verder te ‘shoppen’. Dan zit je vast en in die situatie heb je meer kans op slecht advies dan wanneer je gewoon weg kunt lopen.” (AD)