Angst en het verhaal van een tosti

Startende Nederlandse ondernemers zijn het minst bang om te falen. Het opgeven van de financiële stabiliteit van een vaste baan is daarentegen de grootste angst. Slechts één op de zes Nederlandse ondernemers geeft meer geld op als reden om een eigen bedrijf te starten. Dit blijkt uit onderzoek van nicheverzekeraar Hiscox onder 1.150 MKB-ondernemers in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten. (bron INFinance)

Een persoonlijke anekdote. Een paar jaar geleden mocht ik voor een Gooise VWO 5-klas eens praten over mijn vak. Scholieren met schijnbaar ongeïnteresseerde blikken keken mij aan; man in pak met das.  Dat beloofde weinig goeds.

Mijn eerst vraag: Wie van hen had geld genoeg? Niemand, natuurlijk. Wie had er een baan? Een enkeling. Wie had een eigen zaak? Niemand.

Of iemand zin had in een tosti tussen de middag? Ja, graag, maar die werden niet verkocht in de kantine. Ze waren echter wel graag bereid flink wat euro’s ervoor te willen betalen als “iemand” die voor hun ging regelen. Hoeveel ze dachten dat een tosti “inkoop” kostte? Hoeveel leerlingen elke dag een tosti zouden willen? Je zag ze rekenen. “Shit, dat is veel geld….”

Ze waren plots allemaal wakker. Jamaar, dat mag toch niet? Jamaar, dan moest je toch een bedrijf oprichten? Jamaar, daar waren toch vergunningen voor nodig. Jamaar, van de school zou het wel niet mogen. En een bankrekening? En startkapitaal? En de Kamer van Koophandel? En een accountant? En verzekeringen?

Zonder dat ik hoefde te helpen, kwamen er ideeën uit de groep met oplossingen, plannen, nieuwe problemen, discussies. De zoemer ging veel te vroeg.

Mijn wens? Financieel onderwijs van jongs af aan. De risico’s van falen en stabiliteit van een vaste baan komen daarmee in een veel breder perspectief te staan. Dan wordt een loondienstbaan veel vaker een vrije keuze en niet een keuze uit angst.