Dan verkoop je toch gewoon je huis…

Financiele StropWerklozen die een woning gefinancierd hebben met Nationale-Hypotheekgarantie (NHG), kunnen sinds kort makkelijker gebruik maken van de Woonlastenfaciliteit.

Degenen die buiten hun schuld in betalingsproblemen zijn geraakt, kunnen een aanvullende lening aanvragen en daardoor meer tijd krijgen om hun betalingsproblemen op te lossen. Die aanvullende lening wordt verkregen door middel van een extra borgstelling. Deze faciliteit is overigens een standaard faciliteit van de NHG en bovendien ook nog gratis.

Eén en ander is gericht op het behoud van de eigendom van de woning voor huishoudens die als gevolg van

  • werkloosheid,
  • arbeidsongeschiktheid,
  • (echt)scheiding of
  • overlijden van een van de partners

in de betalingsproblemen zijn geraakt. U krijgt “gewoon” een extra lening om de achterstanden in te halen en zo enige tijd om te kunnen overbruggen.

Voor degene die geen NHG hebben is de oplossing soms een Woonlastenverzekering. Maar laat u goed voorlichten over de voorwaarden zoals kosten en provisies. de verschillen tussen deze verzekeringen zijn groot.

Komt u in de problemen dat is het verstandig zo snel mogelijk actie te nemen. Vrijwel alle partijen rondom een hypotheeklening willen het liefst problemen zo snel mogelijk horen zodat ze kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze 8 tips van de Stichting WEW.

1. Neem contact op met uw geldverstrekker

Deze tip staat met stip op nummer 1. Neem bij dreigende betalingsproblemen direct contact op met uw geldverstrekker. Uw tussenpersoon of hypotheekadviseur kan u waarschijnlijk helpen aan de juiste telefoonnummers. Uit de correspondentie van uw geldverstrekker blijkt welk telefoonnummer u het best kunt gebruiken. Het is erg belangrijk dat u niet afwacht en direct over gaat tot actie als u in geldproblemen dreigt te komen. In veel gevallen zijn betalingsproblemen het gevolg van een verandering van het inkomen. Bijvoorbeeld als gevolg van werkloosheid. Dit hoeft geen structurele situatie te zijn. In de maanden dat u geen inkomen, of een lager inkomen heeft, kunt u mogelijk een regeling treffen met uw geldverstrekker. Wellicht heeft u binnen enkele maanden weer werk en een inkomen en kunt u de betalingsachterstanden weer inlopen. Zonder dat u uw huis hoeft te verkopen.

2. Neem contact op met de Belastingdienst

De rente die u over uw lening betaalt is aftrekbaar van de belasting. Dit betekent dat u jaarlijks een deel van de door u betaalde rente terugkrijgt. Dit kan jaarlijks door het invullen van het aangifteformulier van de Belastingdienst. Het is ook mogelijk om de renteteruggaaf per maand te laten plaatsvinden. U kunt het formulier ‘verzoek voorlopige teruggaaf’ bij de Belastingdienst aanvragen of downloaden van de website www.belastingdienst.nl.

3. Ga naar de website van het NIBUD

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting geeft een aantal zeer waardevolle tips over wat u kunt doen om grip op uw financiën te houden en betalingsachterstanden te voorkomen. Ga naar de website: www.zelfjeschuldregelen.nl en volg de stappen. Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website: www.nibud.nl.

4. Neem contact op met de gemeente

Als uw inkomen tijdelijk niet voldoende is om de hypotheeklasten te voldoen, komt u wellicht in aanmerking voor een ‘woonkostentoeslag’ die u kunt aanvragen bij de gemeente. De woonkostentoeslag is een tijdelijke aanvulling op uw inkomen, vergelijkbaar met de huursubsidie. De criteria voor het verkrijgen van een woonkostentoeslag verschillen per gemeente. Informatie hieromtrent kunt u verkrijgen bij uw gemeente.

5. Neem contact op met een Gemeentelijke Kredietbank (GKB) of een stadsbank

Als u meerdere schulden heeft, kan een Gemeentelijke Kredietbank tussen u en de schuldeisers bemiddelen. Dit kan leiden tot een op uw inkomen afgestemde betalingsregeling. Bij uw gemeente kunt u het adres krijgen van een Gemeentelijke Kredietbank bij u in de buurt. Of kijk op de website www.nvvk.eu voor de adressen van de Gemeentelijke Kredietbanken of stadsbanken in Nederland.

6. Neem contact op met uw werkgever

Uw werkgever kan u helpen bij het treffen van een betalingsregeling met uw geldverstrekker. U kunt bijvoorbeeld afspreken om een gedeelte van uw maandsalaris rechtstreeks naar de geldverstrekker te laten overmaken zodat de reguliere betalingstermijnen kunnen worden betaald en/of de betalingsachterstand kan worden ingelopen. Een andere mogelijkheid is dat u uw vakantiegeld of dertiende maand gebruikt voor het inlopen van de betalingsachterstand.

7. Woonlastenfaciliteit (WLF)

Samen met de geldverstrekker kunt u afspraken maken over de manier waarop uw betalingsachterstanden worden ingelopen. Met de geldverstrekker kunt u een op uw inkomen afgestemde betalingsregeling afspreken. Indien uw betalingsproblemen worden veroorzaakt door echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden van uw partner, biedt NHG u de mogelijkheid een aanvullende lening af te sluiten. Met deze aanvullende lening kunt u eventuele betalingsachterstanden inlopen en/of een deel van uw maandelijkse woonlasten betalen. Neem contact op met uw geldverstrekker om uit te zoeken of u in aanmerking komt voor de Woonlastenfaciliteit.

8. Neem contact op met een makelaar

Als geen van de eerdergenoemde tips heeft geleid tot het oplossen van de betalingsachterstanden, zult u na moeten denken over verkoop van uw woning via een makelaar. Het is noodzakelijk dat u dit in overleg met uw geldverstrekker doet. U kunt daarmee voorkomen dat uw betalingsachterstanden verder oplopen en de hoogte van de eventuele restantschuld binnen de perken blijft.