De hardlopers zijn doodlopers

VergrijzingDe versnelling van de vergrijzing van de beroepsbevolking begint.

Na een voortdurende groei in de afgelopen eeuw staat de potentiële beroepsbevolking op het punt te gaan krimpen. Op 1 januari 2007 heeft Nederland nog 10 miljoen inwoners van 20 tot 65 jaar. Dit aantal zal de komende jaren sterk afnemen. Bovendien zal het aandeel ouderen binnen de potentiële beroepsbevolking sterk stijgen.

Een sterke stijging van de levensverwachting is hier niet in meegenomen en ook persoonlijke pensioenbreuken niet.

De kosten van pensioenregelingen en de AOW zullen daardoor sterk stijgen. De reden is dat nog steeds veel regelingen middelloon of eindloonregeling zijn. Bij deze regeling zijn de oudedagsuitkeringen gekoppeld aan de salarisontwikkelingen.

Steeds vaker zijn er bij werkgevers echter beschikbare premieregeling. Dan zijn niet de uitkeringen gekoppeld aan het salaris maar de premie(investering). Een groot risico want bij een stijging van de levensverwachting kan er steeds minder oudedagsuitkering voor het opgebouwde kapitaal worden aangekocht. De ministeriele staffel zal dus veel te laag blijken te zijn voor een goede pensioenvoorziening.

Afname met 1 miljoen verwacht…..

Tussen nu en 2040 zal de potentiële beroepsbevolking naar verwachting afnemen van 10 naar 9 miljoen. De komende jaren zal deze daling goed op gang komen, al deed zich in 2005 voor het eerst een lichte afname voor.

Beroepsbevolking veroudert

Binnen de potentiële beroepsbevolking groeit het aandeel ouderen. Het aantal 50- tot 65-jarigen nam in 2006 met 62 duizend toe, terwijl het aantal 20- tot 50-jarigen met 58 duizend terugliep. Sinds het begin van de jaren negentig is het aandeel van 50- tot 65-jarigen toegenomen van 24 naar 32 procent. Deze toename zal nog voortduren tot begin jaren twintig, wanneer bijna 37 procent van de potentiële beroepsbevolking 50 jaar of ouder zal zijn.

Sterke groei aantal zestigers

De komende jaren stijgt vooral het aandeel van de 60- tot 65-jarigen relatief sterk. In 2006 bereikten de eerste babyboomers, geboren in 1946, de 60- jarige leeftijd. Tot 2011 neemt het aantal 60- tot 65-jarigen met 175 duizend toe, tot 1,1 miljoen. Hoewel zij tot de potentiële beroepsbevolking worden gerekend, is momenteel maar een vijfde van hen werkzaam.

Steeds meer 65-plussers

Hoewel de Nederlandse bevolking slechts zeer licht groeit, neemt het aantal ouderen relatief sterk toe. Sinds de eeuwwisseling is het aantal 65-plussers met 215 duizend (10 procent) toegenomen tot 2,4 miljoen. Naar verhouding het sterkst groeide de groep 80-plussers, van 500 duizend naar 601 duizend.

(Bron: CBS)