De hypotheek die de AOW opeet.

DoorwerthDe woningprijzen zijn in Nederland nog flink hoog. Terwijl in Amerika en Engeland er inmiddels een dalende trend te zien is, blijft de prijs in Nederland nog stabiel. Heemskerk, de voorzitter RvB RABO voorspelde een groei in 2008 nog van 3,5%. Best leuk als je een huis hebt van 4 ton. Dat is toch € 14.000,- netto verdienen in 2008 zonder in de file te staan. Belangrijke reden voor de stabiele prijzen is het feit dat de hypotheekrente fiscaal nog aftrekbaar is in Nederland.

Maar er zit een addertje onder het huis……

Sinds een aantal jaren wordt de aftrek van de hypotheekrente beperkt tot maximaal 30 jaar. Dit betekent dat er na 30 jaar geen (Eigen woning) renteaftrek meer is. Omdat iedereen graag de woonlasten laag houdt, is er vaak ook een flink gedeelte aflosvrij. Oftewel er wordt niets afgelost. De schuld blijft als het ware levenslang bestaan.

Maar iemand die vanaf 1 januari 2001 een huis koopt en financiert, heeft een maximale termijn van dertig jaar (t/m 2031) voor de aftrek van de eigenwoningrente. Aankoop in 2007 geeft dus een termijn tot 2037.

Maar heeft u de woning vóór 2001 gekocht dan begint de termijn van dertig jaar ook pas in 2001 te tellen. U kunt dus nog even vooruit. De eventuele hypotheekschuld valt na dertig jaar in box 3 en dan is de rente vanaf dat moment niet meer aftrekbaar. Het opnemen van een nieuwe hypotheek helpt dan ook niet meer.

Klein rekenvoorbeeld om de nadelige effecten te doorzien:

U heeft op 65 jaar een aflosvrij lening van € 300.000,- dan gaat de volledige AOW ruim op aan alleen de te betalen hypotheekrente. De rente is dan veelal door de 30-jaarsperiode ook niet meer aftrekbaar terwijl de zorgkosten alleen maar toenemen.

Oplossing? Verkoopen het huis! Dat lost maar weinig op. Een dak boven uw hoofd blijft nodig en met een te laag besteedbaar inkomen krijgt u nauwelijks nog een lening. De overwaarde moet dan vaak volledig weer worden gebruikt om een nieuwe woning te kopen.

Andere oplossing nodig? Bel ons even want een standaard advies is niet te geven.