Balletje, balletje met een DSB hypotheek

DSB klanten die zowel een spaarrekening hadden als een hypotheeklening kunnen (eventjes) opgelucht adem halen. Wat is het probleem?

De curator gebruikt het spaarbedrag van een klant op een DSB spaarrekening om de DSB hypotheek van diezelfde klant mee af te lossen. Dat was mooi pech want daarmee verdween ook de hypotheekrente aftrek over dat gedeelte. Een echt stukje hypotheekleed.

Staatssecretaris van Financiën vond dat wel erg oneerlijk en heeft voor deze groep een uitzondering gemaakt. Natuurlijk zijn er allemaal mitsen en maren, maar weer een klein beetje DSB-hypotheekleed is wel weer opgelost. Nu nog het koopsompolissen leed.

Het Fiscaal Juridisch Adviesbureau van Nationale-Nederlanden heeft er een technisch stukje over geschreven.

Aanpassing Besluit Eigenwoningrente
In verband met het faillissement van de DSB-bank heeft de staatssecretaris van Financiën het eerder gepubliceerde besluit van 13 november 2006, nr. CPP2006/412M, aangevuld en vervangen door onderhavig besluit. De aanvulling heeft betrekking op de gevolgen die het faillissement van de DSB-bank heeft voor klanten die zowel een spaarsaldo als een eigenwoningschuld bij de bank hebben. Een klant die naast een eigenwoningschuld ook een spaarsaldo bij de DSB-bank heeft, wordt op grond van de wet geconfronteerd met verlies aan hypotheekrenteaftrek.

De curator saldeert namelijk het spaarsaldo met de hypothecaire geldlening. Dit leidt tot aflossing van de eigenwoningschuld en daardoor tot het verlies van hypotheekrenteaftrek voor de toekomst over het afgeloste deel van de eigenwoningschuld.

Hierbij maakt het niet uit dat de klant niet het oogmerk heeft gehad de lening af te lossen. De staatssecretaris acht het verlies van hypotheekrenteaftrek een ongewenst gevolg van het faillissement van de bank. Om deze reden keurt hij goed dat bij een latere herfinanciering van de lening tot maximaal het bedrag van de schuld ten tijde van de door de curator toegepaste saldering, de eigenwoningrente aftrekbaar is.

De staatssecretaris stelt hierbij de voorwaarde dat de herfinanciering binnen twee jaar na de door de curator toegepaste saldering moet plaatsvinden. Het besluit is op 3 november 2009 in werking getreden.

Bovengenoemde goedkeuring is niet nieuw. Een soortgelijke goedkeuring is ook gegeven toen Van der Hoop bankiers failliet ging. De voorwaarde van herfinanciering binnen twee jaar na de door de curator toegepaste saldering gold toen echter nog niet. De nu gedane goedkeuring geldt ook voor klanten van Van der Hoop bankiers onder de voorwaarde van herfinanciering binnen twee jaar na dagtekening van onderhavig besluit.