Heel erg aflosvrij

Vaak hebben wij (de hypotheekadviseurs) een aflosvrije lening geadviseerd. Dat willen (wilden) veel kopers want dan bleven de maandelijkse kosten lekker laag. En die wens hebben de adviseurs meestal gehonoreerd. Tegenargumenten van adviseurs werden al snel van tafel geveegd door de hypotheeklening kopers. Waarom zouden ze? De huizenprijzen stijgen zo sterk dat er niets aan de hand is in de toekomst. De inflatie holt de lening van binnenuit. Ik word later rijk door een erfenis. We leven nu dus ik wil geen hoge lasten. En hypotheekadviseurs adviseren bijvoorbeeld  spaarhypotheken toch alleen maar omdat er veel meer provisie mee te verdienen is.

Tja, dat zou allemaal best waar kunnen zijn. En dus werden er aan miljarden euro’s aflosvrije hypotheekleningen verkocht.

De consequentie is dat nu meer dan 50% een aflosvrije hypotheeklening is, blijkt uit een onderzoek van GfK Panel Services. Met alle gevolgen van dien.
• De rente is slechts 30 jaar fiscaal aftrekbaar
• De huizenprijzen stagneren.
• De inflatie is laag.
• De pensioenen blijven achter.
• De levensverwachting blijft stijgen.

En nu is er daar ons dilemma; gaan we onze klanten alsnog bewegen extra te sparen om dat aflossingsvrij gedeelte bij elkaar te sparen. En hoe moet dat dan met een aflosvrije lening? Met een box 1 of box 3 polis of gewoon aflossen? Met banksparen of met sparen bij de bank of misschien bij een verzekeraar? Meer pensioen/lijfrente bij elkaar sprokkelen of toch maar weer beleggen misschien? Of hopen dat het allemaal wel goed komt? Tientallen vragen en nog meer oplossingen.

En goedkoper is het hypotheekadvies er niet op geworden. Wel transparanter.