Huisje “nooit aan gedacht”

appartementEen huis of appartement kopen is niet één-twee-drie gedaan. Er moeten heel wat hobbels genomen worden voordat u de eigenaar bent van een nieuwe woning. Om niet van een koude kermis thuis te komen is het belangrijk dat u vooraf precies weet wat u gaat kopen. Maar waar moet u op letten?

Hieronder leest u tips die u voor vervelende situaties kunnen behoeden.

  • Laat voor het sluiten van de koopovereenkomst een aankoopkeuring door een onafhankelijke deskundige, bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis, uitvoeren.
  • Stel vragen aan de verkoper over gebreken, die zich in het verleden hebben voorgedaan (bijvoorbeeld lekkages) en over de wijze waarop deze zijn verholpen.
  • Informeer naar het bouwjaar van de in de woning aanwezige installatie zoals c.v. ketels en geisers.
  • Laat in geval van twijfel over de staat van bepaalde onderdelen van de woning een uitdrukkelijke garantie (bijvoorbeeld voor wat betreft de waterdichtheid van dakbedekking) in de koopovereenkomst opnemen.
  • Wanneer u als particulier een huis koopt, moet er een schriftelijke koopovereenkomst worden opgesteld. Deze overeenkomst kan binnen drie dagen na de terhandstelling (zonder opgave van redenen) worden ontbonden. Indien u van deze mogelijkheid gebruik wilt maken, kunt u binnen deze termijn een aangetekende brief aan de koper zenden waarin u meldt dat u de koopovereenkomst ontbindt.
  • Let op dat er in de koopovereenkomst een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een passende financiering is opgenomen en dat daarbij wordt aangegeven wat de maximale maandlasten mogen zijn. De termijn waarbinnen een beroep op de ontbindende voorwaarde kan worden gedaan, moet zo ruim zijn dat u voldoende gelegenheid heeft om bij verschillende geldverstrekkers een offerte te vragen.
  • Informeer vooraf bij de gemeente of er een woonvergunning voor de woning nodig is. Indien dat het geval is, moet u een ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst op laten nemen voor het geval de vergunning niet wordt verleend.

Wanneer u een appartement koopt, zijn naast de tips die hierboven genoemd worden, ook de volgende tips belangrijk:

  • Informeer bij de verkoper of er een goed functionerende Vereniging van Eigenaren is. Neem bij twijfel contact op met het bestuur van de vereniging.
  • Informeer naar de hoogte en de opbouw van de servicekosten. Het is belangrijk vooraf te weten wat er precies in deze kosten is begrepen (bijvoorbeeld voorschot verwarming) zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
  • Vraag om kopieën van de notulen van de laatste vergaderingen van eigenaren en de financiële jaarstukken (begroting en jaarverslag) van de voorgaande jaren. Let op of er de komende jaren geen grote uitgaven (bijvoorbeeld vervanging dak of lift) op het programma staan en of er voldoende geld voor groot onderhoud en eventuele onvoorziene uitgaven is gereserveerd. Laat de stukken zonodig door een financieel deskundige beoordelen. (Bron ARAG)