Parkeer uw blik

BlikschadeEen kop staart botsing is een heftige ervaring. Persoonlijk heb ik er ’s nachts nog eens een weblogstukje over geschreven. Maar juist op dat moment is het verstandig precies de juiste beslissingen te nemen. Dat is lastig want de emotie speelt een belangrijke rol. Terecht komt er een overheidscampagne over dat moment.

Ze hebben er de titel aangegeven Blikschade? Zoek een parkeerplaats op!

Ze geven daar hieronder een aantal goede tips bij.

Auto’s die bij ongevallen op snelwegen betrokken raken, moeten zo snel mogelijk van de rijstrook af, zodat files worden verminderd of voorkomen: dat is de inzet van de campagne ‘Blikschade? Zoek een parkeerplaats op!’. Minister Camiel Eurlings en Verbondsdirecteur Leo De Boer gaven op 10 december de aftrap van de campagne.

Veel automobilisten denken dat ze bij een ongeval – hoe klein ook – moeten wachten tot de politie ter plaatse is. Ook denken ze dat een proces-verbaal nodig is voor de verzekering. Maar dat is een misvatting. De verzekeraar kan een zaak zeer goed afhandelen op basis van de visie van alle betrokkenen. De ingevulde schadeformulieren geven voldoende informatie om de zaak snel af te handelen. Ook zonder politierapport.

De campagne, die deel uitmaakt van het FileProof-project van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, moet mensen er dan ook op wijzen dat als niemand gewond is en de auto’s gewoon kunnen rijden, ze het beste kunnen doorrijden naar de eerstvolgende parkeerplaats of afrit. Daar kunnen ze de schadeformulieren invullen. Dat is veiliger dan op de vluchtstrook te blijven staan en het voorkomt of vermindert bovendien de files.

Tips
Een aanrijding kan een emotionele gebeurtenis zijn, ook al is enkel sprake van blikschade. Geef emoties niet de overhand. Vraag bij je verzekeringsmaatschappij om tips over hoe te handelen bij een aanrijding met blikschade.

1. Gezond verstand
Blijf niet midden op de snelweg stilstaan. Zoek een veilige plaats om de schadeformulieren in te vullen, bijvoorbeeld een parkeerplaats of afrit. Zo voorkom je dat een file ontstaat of dat een bestaande file onnodig langer wordt, en voorkom je ergernis bij medeweggebruikers.

2. Kom in actie
Overleg kort en zakelijk en wissel gegevens uit. Vergeet het kentekennummer niet! Vul de schadeformulieren in en rijd daarna voorzichtig verder.

3. Veiligheid
Is het niet mogelijk of veilig om verder te rijden? Forceer dan niets, maar bel alsnog de hulpdiensten via 112.

Bron Verbond