Partnerverklaring in voor- en tegenspoed

PartnerverklaringPartnerverklaring…..De voordelen en de nadelen.

Aan veel hypothecaire geldleningen is een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld. Mocht de schuldenaar gedurende de looptijd van de lening overlijden, dan komt de verzekering tot uitkering waarmee de geldlening kan worden afgelost. Meestal verlangt de bank dat de levensverzekering aan haar wordt verpand, waardoor zij zichzelf als eerste begunstigde aanwijst.

Vaak accepteert een bank het ook goed dat een ander als eerste begunstigde optreedt, mits deze aan de bank een schriftelijke opdracht heeft verstrekt om de verzekeringsuitkering te innen ter aflossing van de hypotheekschuld. Dit wordt ook wel de partnerverklaring genoemd. Voor de bank maakt het niet uit of men van deze laatste mogelijkheid gebruikmaakt. Echter, voor de heffing van successierecht kan het een groot verschil uitmaken. Wat voordeliger is, hangt af van verschillende factoren.

Helaas wordt in veel gevallen een partnerverklaring standaard in de hypotheekakte of de pandakte opgenomen in het geval dat de verzekering verpand is aan de geldgever.

Maar let op!

Op grond van het erfrecht is het niet altijd zinvol om een partnerverklaring op te nemen. Reden hiervoor is dat in het nieuwe erfrecht (in werking getreden op 01-01-2003) de positie van de langstlevende echtgenoot aanmerkelijk is verbeterd ten opzichte van vroeger. Hieronder wordt een (niet-limitatieve) opsomming gegeven van die gevallen waarin het niet of wel zinvol is een partnerverklaring in de hypotheekakte of de pandakte op te nemen.

In de volgende gevallen is het niet zinvol om een partnerverklaring op te nemen:

  • Als het aandeel in de nalatenschap voor de langstlevende partner groter is dan de geldende vrijstelling.
  • Wanneer de nalatenschap, afgezien van de uitkering bij overlijden, negatief is.
  • Indien de levensverwachting van de langstlevende partner niet zo hoog is.

In de volgende gevallen kan het nog zinvol zijn om een partnerverklaring op te nemen:

  • Bij het aangaan van een tweede huwelijk, wanneer er kinderen aanwezig zijn uit een eerder huwelijk.
  • Bij samenwoners die niet gehuwd zijn.

Laat u zich dus goed door ons of de notaris voorlichten want het venijn zit em in de details.

(bron Fortis kerncijfers 2008)