Poen, para, doekoe, floes

Een echt vakantieuitje is te vinden in het Geldmuseum. Er is een expositie te zien over ‘vreemd’ geld
Mensen uit andere culturen gaan vaak anders om met geld. Wat betekent dat voor de manier waarop zij in het leven staan? Over dat onderwerp gaat de nieuwe tentoonstelling Poen, para, doekoe, floes van het Geldmuseum in Utrecht.

In deze tentoonstelling staan vijftig bewoners van de Utrechtse volkswijk Lombok centraal. Allemaal komen zij, of hun ouders, van oorsprong uit een ander land. De bezoeker leert hen kennen via hun geld en de manier waarop ze daarmee omgaan. De hoofdpersonen vertellen aan de hand van interviews wat de afbeeldingen op de bankbiljetten voor hen persoonlijk betekenen, maar vooral over wat geld met hen doet. Bijvoorbeeld hoe hyperinflatie iemands kijk op zijn of haar leven kan veranderen en welke emoties een afbeelding van Khomeiny op een bankbiljet uit Iran oproept.

Ook laat de expositie zien welke bijzondere gewoonten aan geld verbonden zijn. Bijvoorbeeld wat iemand uit Brazilië bedoelt als hij zegt: ‘Ik geef je een jaguar’ of waarom iemand uit Turkije meer waarde hecht aan haar gouden oorbellen dan aan een bankbiljet. Naast de persoonlijke verhalen zijn er gefilmde portretten van vijf ondernemers, waarin een intrigerend beeld wordt geschetst van on-Nederlands geldgedrag in hun winkels of bedrijven.

Meer informatie over de tentoonstelling Poen, para, doekoe, floes is te vinden op de website van het Geldmuseum.