Verzekeringsramp in Luik

Met een opstalverzekering (ook wel: woonhuisverzekering) is de woning verzekerd tegen schade als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm en inbraak. Een opstalverzekering is theoretisch verplicht voor iedereen die een koopwoning met een hypotheek heeft. De opstalverzekering moet ingaan op de dag dat de woning wordt opgeleverd.

Tot zover de theorie……….De praktijk is dat het voor een bank nooit mogelijk is dat te blijven controleren. Zeker niet nu opstalverzekering soms per dag opzegbaar zijn. Wordt de verzekering namelijk na het tot stand komen van de hypotheeklening opgezegd, kraait daar geen haan naar. Het risico is dat, als het pand afbrandt of instort, er alleen een hypotheeklening overblijft, zonder onderpand. Daar komt geen mens financieel overheen.

Dat opzeggen niet slim is, toont ook het voorbeeld de mega ramp in Luik aan. De eigenaar van het pand blijkt niet verzekerd te zijn. Dat is niet alleen voor de eigenaar een groot probleem; ook de huurders komen met de gebakken peren te zitten. Als zal blijken dat de eigenaar verantwoordelijk voor het instorten van het pand is, dan zal het ook niet zinvol lichamelijk schade op hem te verhalen.

In Luik zijn inmiddels meer dan 500 mensen al dakloos geworden door deze ramp. De (financiële) ellende bij onze buren zal nog extra pijn gaan doen. In België blijkt 10% van de huiseigenaren niet verzekerd te zijn. De Belgische overheid overweegt nu deze verzekering verplicht te stellen.