Renteaftrek bij nalatenschap

Marie is een van de erfgenamen van Maarten. Wanneer Maarten in 2006 overlijdt, behoort een appartement met schuld tot zijn nalatenschap. Dit appartement was voor Maarten een eigen woning. Na het overlijden van Maarten staat het appartement in onbewoonde staat te koop.

In 2006 trekt Marie de over 2006 verschuldigde en betaalde rente af in haar IB-aangifte. De inspecteur weigert de aftrek. Rechtbank Den Haag is het met de inspecteur eens. Marie heeft niet in het appartement gewoond. Dit kan, aldus de rechtbank, niet tot een andere conclusie leiden dan dat het appartement niet aan Marie anders dan tijdelijk als hoofdverblijf ter beschikking heeft gestaan. De rechtbank verwerpt dan ook het betoog van Marie dat de woning bij erfopvolging wordt verkregen onder algemene titel en dat daarmee de kwalificaties van de erflater over zijn gegaan op de erfgenamen.

Dit is natuurlijk een weinig verrassende uitspraak. Een woning die krachtens erfrecht is verkregen, is geen eigen woning waarvoor renteaftrek kan worden verkregen als deze woning niet door de belastingplichtige is bewoond. De rechtbank had naar onze mening niet tot een ander oordeel kunnen komen. Ook al verkrijgen de erfgenamen de woning bij erfopvolging onder algemene titel, dan wil dit nog niet zeggen dat zij niet moeten voldoen aan de voorwaarden die gesteld worden aan een woning om als eigen woning te kwalificeren. (bron FJA)