Aflosvrij is niet zorgvrij

huisTot een half jaar geleden was het voor velen een zegen om een huis te kopen. De waarde van de woning groeide harder dan iedereen had verwacht, en dus werd er al snel een aflosvrij hypotheeklening gekozen. Minder kosten dus meer woning. Nu de huizenprijs in elkaar is gezakt, de economie niet meezit en de inflatie uitblijft, begint het besef te komen dat het hebben van een aflosvrije hypotheeklening een zwaar risico is.

Op 40 jaar een aflosvrije hypotheeklening nemen, betekent na 30 jaar dat niet alleen de rente nog gewoon “levenslang” doorloopt maar ook dat die rente niet meer fiscaal aftrekbaar is.
Gewoon in ronde getallen: Lening € 400.000,-, rente 6% betekent voor een 40-jarige koper ná z’n 70-ste alleen aan hypotheekrente netto € 2.000,- per maand ……
Ook het AFM ziet dit grote toekomstige financiele probleem aankomen en heeft er nog enige informatie aan toegevoegd. Die treft u hieronder aan. Wij werken nog als één van de weinig adviseurs op uurtarief. Dat maakt een advies wel zo onafhankelijker
Aflossingsvrij is niet risicovrij

Geld lenen kost geld. Dat geldt ook voor je hypotheek. Een hypotheek is namelijk niets anders dan een geldlening. De bank leent jou het geld om bijvoorbeeld een huis van te kopen. De hypotheek moet je terugbetalen.
Er zijn verschillende manieren om kapitaal op te bouwen waarmee je later de hypotheek kunt aflossen. Toch weet ruim een kwart van de consumenten (28%) niet hoeveel kapitaal ze opbouwen om later de hypotheek mee terug te betalen. Als dat kapitaal later te weinig blijkt dan kan dat voor problemen zorgen.

Ook een aflossingsvrije hypotheek moet je terugbetalen. Dit is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd alleen de hypotheekrente betaalt. Je lost niets af en je bouwt niets op. Bij sommige hypotheekvormen bouw je wel kapitaal op waarmee je aan het eind van de looptijd (vaak 30 jaar) de hypotheek kunt aflossen. De helft van de mensen die een hypotheek afsluit kiest voor een hypotheek die grotendeels aflossingsvrij is. Een klein deel heeft ook voorzieningen getroffen om later de hypotheek te kunnen aflossen. Bijvoorbeeld een spaarrekening of beleggingen.

Een groot deel van de mensen met een aflossingsvrije hypotheek heeft echter geen voorziening getroffen. Ze hopen bijvoorbeeld de hypotheek later terug te betalen door de woning weer te verkopen. Dit is erg riskant. Als het slecht gaat met de huizenmarkt loop je het risico dat je woning minder opbrengt dan dat je nodig hebt voor de aflossing. Dit geldt ook als je de woning gedwongen moet verkopen, bijvoorbeeld door werkloosheid of echtscheiding. Je houdt dan een restschuld over na verkoop van de woning.

Wees je bewust van de risico’s wanneer je een aflossingsvrije hypotheek kiest. Loop je liever geen risico? Zorg er dan voor dat je voldoende kapitaal opbouwt om later je hypotheek terug te betalen. (bron afm)