Spaarloon verruimd

Vraag: Bij mijn werkgever neem ik deel aan de spaarloonregeling. Het tegoed op mijn spaarloonrekening deblokkeer ik voor de premie van een kapitaalverzekering die in 1998 is afgesloten. Ik heb in februari 2009 een huis gekocht en heb mijn kapitaalverzekering verpand aan de geldverstrekker. Kan ik mijn tegoed op de spaarloonrekening nog steeds deblokkeren voor het betalen van de premie voor deze verpande kapitaalverzekering?

Antwoord: Een werknemer mag het tegoed van een spaarloonrekening onder andere deblokkeren voor een overeenkomst van levensverzekering waarbij een kapitaalsuitkering bij in leven zijn is verzekerd (hierna: kapitaalverzekering). Tot 2009 ging de wet ervan uit dat het tegoed van een spaarloonrekening alleen gedeblokkeerd mocht worden voor een kapitaalverzekering zolang de verzekering onbezwaard (lees: niet verpand) deel uitmaakte van het vermogen van de werknemer of dat van zijn echtgenoot.

Met ingang van 2009 is deze deblokkeringsmogelijkheid in twee opzichten verruimd.

  1. De voorwaarde dat de verzekering onbezwaard moet zijn, is komen te vervallen. Gedeblokkeerd mag worden voor een verpande kapitaalverzekering, een KEW, SEW of BEW.
  2. Daarnaast mag de verzekering ook deel uitmaken van het vermogen van de fiscale partner om voor deblokkering in aanmerking te komen. Het begrip ‘fiscale partner’ is ruimer dan het oude begrip ‘echtgenoot’. Zo kunnen ongehuwd meerderjarigen die beiden in het kalenderjaar meer dan zes maanden onafgebroken een gezamenlijke huishouding hebben gevoerd en beiden in die periode ingeschreven stonden op hetzelfde adres, ervoor kiezen als fiscale partner aangemerkt te worden.

Het feit dat vanaf 2009 onder voorwaarden gedeblokkeerd mag worden voor een verpande kapitaalverzekering, wil niet automatisch zeggen dat een werknemer ook daadwerkelijk tot een gerechtvaardigde deblokkering van het tegoed van zijn spaarloonrekening kan overgaan. Deblokkering kan namelijk alleen plaatsvinden als deze specifieke mogelijkheid in het van toepassing zijnde spaarloonreglement is opgenomen. Het spaarloonreglement moet dus zijn aangepast aan deze laatste wijzigingen. Deblokkeert een werknemer ten onrechte, omdat de deblokkeringsmogelijkheid niet is opgenomen, dan is er sprake van een niet gerechtvaardigde deblokkering. Het spaarloon zal als loon in de belastingheffing worden betrokken. De werkgever zal alsnog loonheffing en premie werknemersverzekeringen moeten afdragen. In dit geval kan de vraagsteller het deblokkeren van het spaarloon voortzetten als deze deblokkeringsmogelijkheid in het spaarloonreglement is opgenomen en onderhavige wijzigingen in het reglement zijn doorgevoerd. (bronFJA)