Tien jaar renteaftrek over restschulden

Belastingplichtigen die na verkoop van hun eigen woning met een restschuld blijven zitten, mogen de rente over deze restschuld maximaal 10 jaar in aftrek brengen in box 1. Wet herziening fiscale behandeling eigen woning,

Bij verkoop van een eigen woning kan er een restschuld ontstaan. De verkoopopbrengst is dan onvoldoende om de hypotheek volledig af te lossen. Restschulden die ontstaan vanaf 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017 worden gedurende maximaal 10 jaar in aanmerking genomen in box 1. Hierdoor is de rente aftrekbaar. Voor de aftrekbaarheid van rente over restschulden geldt fiscaal geen aflossingsverplichting. Na 10 jaar verhuist de restschuld, voor zover nog aanwezig, alsnog naar box 3.

Door de dalende woningprijzen komt het vaker voor dat belastingplichtigen na verkoop van de oude woning een negatief vervreemdingssaldo hebben. Zij zitten dan nog met een restschuld. Omdat deze schuld niet is aangegaan ter verwerving van de huidige eigen woning, valt de restschuld onder de huidige regels in box 3. De rente is dan niet langer aftrekbaar. Onder de nieuwe regels is echter gedurende een periode van maximaal 10 jaar de rente over een restschuld die is ontstaan vanaf 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017, toch aftrekbaar. Door de tijdsbepaling geldt de maatregel niet voor op 29 oktober al bestaande restschulden.

Op 29 oktober is de maatregel voor restschulden in het Regeerakkoord aangekondigd. Rente over een restschuld is dus vanaf 1 januari 2013 aftrekbaar. De restschuld kwalificeert echter niet als eigenwoningschuld. Dit betekent dat als de nieuwe woning weer wordt verkocht, de restschuld die betrekking had op de oude woning niet van invloed is op de bijleenregeling. Het betekent ook, dat voor de restschuld geen aflossingsverplichting geldt om de betaalde rente in aftrek te kunnen brengen. Na 10 jaar verhuist de restschuld naar box 3 en is de rente niet langer aftrekbaar.