Trouwen of samenwonen

Veel mensen vragen zich tegenwoordig af, waarom ze nog zouden gaan trouwen. Men is van mening dat er toch geen verschil meer tussen trouwen en samenwonen bestaat. Het is inderdaad zo dat de verschillen tussen trouwen of samenwonen de laatste tijd steeds kleiner zijn geworden. Toch bestaan er nog een aantal belangrijke verschillen tussen trouwen en samenwonen.

Kinderen

  1. De wet heeft voor gehuwden met kinderen allerlei zaken goed geregeld.
  2. Voor samenwoners is dit niet altijd het geval. Een kind dat geboren is uit een relatie tussen samenwoners heeft bijvoorbeeld niet automatisch een familieband met de vader. De vader zal het kind eerst bij de ambtenaar van de burgerlijke stand moeten erkennen. Ook is het raadzaam dat hij ouderlijk gezag bij de rechter aanvraagt. Er bestaan dus allerlei kleine verschillen, waarbij samenwoners wel zelf een regeling moeten treffen en gehuwden niet. Dit zou men deels kunnen ondervangen door bijvoorbeeld een samenlevingsovereenkomst of een testament op te stellen.

Alimentatie

  1. Een ander belangrijk verschil tussen trouwen en samenwonen is, dat als een huwelijk door een echtscheiding wordt ontbonden, er een plicht kan bestaan om alimentatie te betalen. Dit is wel afhankelijk van de inkomens en de behoeften van de voormalige echtgenoten. De alimentatie moet in beginsel twaalf jaar lang worden betaald.
  2. Als de relatie bij samenwoners wordt verbroken, bestaat er tegenover elkaar geen alimentatieplicht. Er kan wel vrijwillig worden afgesproken dat er alimentatie wordt betaald, maar dit kan niet worden afgedwongen door de financieel zwakkere partij.

Standaardbegunstiging

  1. Bij levensverzekeringen is het verschil dat in de standaardbegunstiging de term ‘echtgenoot’ is opgenomen. Als men ten tijde van het overlijden van de echtgenoot getrouwd is, komt de uitkering dan automatisch toe aan de andere echtgenoot.
  2. Als men samenwoont, kan de uitkering alleen aan de andere partner toekomen als deze partner met naam en toenaam op de polis wordt geplaatst. Er moet dus in die gevallen van de standaardbegunstiging worden afgeweken.

Na afweging van de voor- en nadelen kan het voor de financieel zwakkere partij dus aantrekkelijker zijn om een huwelijk te overwegen. (bron fja)