Vergeten maar niet kwijt; een opsporingsplan

Een aanvullend pensioen wordt niet altijd vanzelf uitgekeerd bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd; u dient uw pensioen zelf aan te vragen bij de pensioenuitvoerder. Het is verstandig om die aanvraag binnen drie maanden vóór de pensioendatum in te dienen. Wanneer u uw aanvraag te laat indient, is het mogelijk dat uw pensioenrechten over een voorgaande periode komen te vervallen.

Voor het verzilveren van pensioenaanspraken moet u weten bij welke pensioenuitvoerders er pensioenrechten zijn opgebouwd. Pensioenuitvoerders verstrekken sinds 1952 bij vertrek naar een andere werkgever of bij ontslag een brief met de opgave van de hoogte van de opgebouwde pensioenaanspraken. Vanaf 1994 verstrekken de pensioenfondsen elk jaar een opgave van het te bereiken pensioen aan hun deelnemers.
De Wet verevening pensioenrechten bij scheiding regelt dat de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd, wordt verdeeld (verevend) over degene die de rechten op pensioen heeft opgebouwd, en de ex-partner. De vereveningsgerechtigde (de ex-partner) krijgt hierdoor een rechtstreekse vordering op de pensioenuitvoerder van de vereveningsplichtige (de opbouwer van het pensioen). De partner die (het meeste) heeft opgebouwd, raakt een deel van zijn ouderdoms- en nabestaandenpensioen kwijt aan zijn of haar ex.
Sinds 1973 heeft ook uw ex-echtgeno(o)t(e)/partner recht op een opgave van het opgebouwde pensioen. Aan de hand van deze opgaven kunt u uw pensioen aanvragen bij de pensioenuitvoerder(s). Bewaar deze dus goed.

Niet alle gegevens bewaard…

  • Bewaar de bewijzen en opgaven van uw pensioenaanspraken zorgvuldig, bij voorkeur op één plek.
  • Als u verhuist of van baan verandert, geef dan steeds aan de pensioenuitvoerders uw nieuwe (adres)gegevens door.
  • Informeer uw echtgeno(o)t(e)/partner via welke werkgever en bij welk pensioenfonds u pensioen hebt opgebouwd. Dit in verband met een aanvullend nabestaandenpensioen. Ongehuwd samenwonenden kunnen bij de pensioenuitvoerder navragen of en op welke voorwaarden de partner in aanmerking komt voor pensioenuitkering.

Het is belangrijk om een goed overzicht te hebben van uw arbeidsverleden. De volgende gegevens zijn van belang:

  • Naam van het pensioenfonds of de verzekeraar waarbij uw werkgever was aangesloten.
  • Opgave van de pensioenaanspraak.
  • Volledige naam, het soort bedrijf en het adres van de vroegere werkgever(s).
  • Gewerkte periode(s).
  • Aard van het dienstverband (los, vast, tijdelijk, deeltijd). Ga na of op de documenten die u bezit uw volledige naam en adres vermeld staan.

Opsporingsplan voor ‘vergeten’ pensioen
Heeft u drie maanden voor uw 65ste verjaardag geen bericht ontvangen over een aanvullend pensioen, neem dan contact op met het pensioenfonds of de verzekeraar. Geef hierbij steeds een juiste vermelding van uw naam, geboortedatum, klantnummer, adres en eventuele vorige adressen. Afhankelijk van de ontbrekende informatie zijn er verschillende routes om gegevens op te sporen.

U beschikt over een bewijs van inschrijving of een opgave van uw pensioenaanspraken, maar de pensioenuitvoerder bestaat niet meer onder dezelfde naam.

Wanneer een pensioenuitvoerder niet te vinden is, kan sprake zijn van een naamsverandering, of fusie.

Overzicht van verschillende pensioenfondsen en levensverzekeringsmaatschappijen:

De minister van SZW kan aan bedrijven de verplichting opleggen om deel te nemen aan een bedrijfstakpensioenfonds. Dit gebeurt na een verzoek van een bepaalde bedrijfstak, waarbij sprake is van een representatieve vertegenwoordiging van de sociale partners (werkgevers en werknemers). In dat geval is sprake van een Verplichtgesteld Bedrijfstakpensioenfonds.

  • Het bewijs van inschrijving en de opgave van uw pensioenaanspraak ontbreken. De huidige naam en het adres van de pensioenuitvoerder zijn niet bekend.

  • Infomeer bij de voormalige werkgever of bij vroegere collega’s naar de naam en het adres van de pensioenuitvoerder.
  • Is de werkgever niet te vinden, informeer dan bij een vakorganisatie of het bedrijf daar bekend is. Soms deponeren bedrijfstakken bij de vakorganisaties lijsten van ‘vergeten’ pensioenen.
  • Gaat het om een pensioenvoorziening die is ondergebracht bij een verzekeraar, dan kunt u zich wenden tot het Verbond van Verzekeraars.
  • U kunt zich ook richten tot de sociaal raadslieden in uw omgeving. De sociaal raadslieden beschikken over een volledige lijst van pensioenfondsen en verzekeraars.

U heeft geen bewijzen van een pensioenaanspraak en de vroegere werkgever en de pensioenuitvoerder zijn niet meer te vinden.

  • Informeer bij de Kamer van Koophandel en eventueel bij het gemeentehuis of het bedrijf misschien onder een andere naam opereert, is overgenomen, verhuisd of failliet verklaard.
  • Probeer oud-collega’s op te sporen en vraag of zij al een pensioen hebben ontvangen. Mogelijk weten zij waar het bedrijf de pensioenen heeft ondergebracht.
  • Informeer bij de vakorganisaties of het bedrijf was aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds.
  • Informeer bij werkgeversorganisaties of de vroegere werkgever nog bekend is en of men weet bij welk pensioenfonds of welke verzekeraar de werkgever eventueel was aangesloten.

Mogelijk kan de Pensioen- & Verzekeringskamer, het Verbond van Verzekeraars of de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen de vroegere werkgever in verband brengen met het pensioenfonds. Dit op grond van de bedrijfsactiviteit van de vroegere werkgever.

VB Helpdesk Vergeten Pensioenen
Telefoonnummer speciaal voor informatie over vergeten pensioenrechten:
(070) 311 73 73. Dit nummer is iedere ochtend tussen 8.30 en 12.30 uur bereikbaar.
Wanneer u niet beschikt over het adres van een bedrijfstakpensioenfonds, kunt u navraag doen bij de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB). De VB heeft echter geen inzage in de pensioenadministratie van de aangesloten leden en kan dus niet zien of en hoeveel pensioen u heeft opgebouwd. Als u belt met deze Helpdesk wordt eerst op naam van de (voormalige) werkgever gezocht, waarna u een telefoonnummer krijgt van het bijbehorende pensioenfonds. Bij dit pensioenfonds kunt u dan navragen of u rechten heeft opgebouwd.

Wat u moet bedenken…
Het kan zijn dat u helemaal geen pensioen hebt opgebouwd of dat u in het verleden uw opgebouwde pensioenaanspraken hebt afgekocht:

  • Mogelijk ontbrak een pensioenregeling in uw vroegere werkkring. Niet alle werkgevers zijn verplicht een pensioenregeling te treffen.
  • Het kan ook zijn dat uw vroegere werkgever wel een collectieve pensioenregeling had getroffen, maar dat u niet aan de voorwaarden voor die regeling voldeed. Bijvoorbeeld omdat u onder de leeftijdsgrens van 21 of 25 jaar viel voor toetreding tot de pensioenregeling of dat er een wachttijd was ingesteld voor deelname.
  • Een andere mogelijkheid is dat u te weinig werkuren maakte en daardoor te weinig verdiende voor de loongrens die in de pensioenregeling werd gesteld, bijvoorbeeld omdat u in deeltijd werkte of een tijdelijk arbeidscontract vervulde.
  • Tot voor kort was het mogelijk dat (gehuwde) vrouwen waren uitgesloten van het recht op deelname aan een aanvullende pensioenregeling. In 1994 heeft het Europese Hof van justitie uitgesproken dat vrouwen die in het verleden geen pensioen opbouwden, omdat de pensioenregeling (gehuwde) vrouwen of deeltijders uitsloot, vanaf 8 april 1976 recht hebben op deelname aan de regeling. Uitgesloten vrouwen of deeltijdwerkers moeten dan echter wel hun deel van de pensioenpremie betalen.

U hebt jaren geleden één van de volgende mogelijkheden tot afkoop benut, maar u bent dat inmiddels vergeten.

  • Tot 1973 konden pensioenen worden afgekocht die in minder dan vijf jaar waren opgebouwd. Tot 1973 konden vrouwen ook pensioenrechten afkopen wanneer zij trouwden. Ook daarna bleef afkoop in veel gevallen mogelijk.
  • Vanaf 1987 werd het in sommige pensioenregelingen mogelijk om het pensioen dat u bij een vorige werkgever had opgebouwd mee te nemen naar de nieuwe werkgever. Daarmee werden vanzelfsprekend de vroegere aanspraken teniet gedaan.