Verlaging overdrachtsbelasting

De verlaging van overdrachtsbelasting van 6% naar 2% heeft flinke gevolgen voor de Nederlandse onroerendgoed markt en voor het verkrijgen van een hypotheeklening. Wat betekent dit nou precies? De belastingdienst geeft hier gedetailleerde informatie over en wij hebben dit hieronder voor u samengevat.

Als u juridisch of economisch eigenaar wordt van een onroerende zaak, moet u overdrachtsbelasting betalen over de waarde van de onroerende zaak in het economisch verkeer. Dit is de hoogste verkoopprijs die u kunt krijgen als u de onroerende zaak te koop aanbiedt op de vrije markt. De Belastingdienst gaat er van uit dat die minimaal gelijk is aan de koopsom plus de eventuele lasten (bijvoorbeeld de extra kosten bij een veiling). U betaalt 6% van de koopsom plus de lasten die u betaalde toen u de onroerende zaak kocht. Hier is een belangrijke (tijdelijke) wijziging in gekomen.

De belastingdienst heeft in een vraag- en antwoord schema de belangrijkste gevolgen van de tijdelijke verlaging van de onverdrachtsbelasting op een rijtje gezet. We hebben ze hieronder samengevat inclusie de antwoorden:
Wanneer gaat deze maatregel in?

  1. Geldt de maatregel voor alle onroerende zaken?
  2. Geldt deze maatregel ook voor: 2e woningen en/of recreatiewoningen?
  3. Geldt deze maatregel ook voor verhuurde woningen?
  4. Geldt deze maatregel ook voor de grond waar de woning op staat?
  5. Geldt deze maatregel ook voor garages/schuren/serres/uit- en aanbouwen?
  6. Ik heb (kort) voor 15 juni een woning gekocht, geldt deze maatregel ook voor mij?
  7. Ik heb tussen 15 juni en 1 juli een woning gekocht en overgedragen gekregen bij de notaris, wat moet ik nu doen?
  8. Mijn woning wordt niet alleen gebruikt als woning, maar ook deels als bedrijfsruimte, geldt deze maatregel dan ook voor mij?
  9. Ik kan van de gemeente een stuk grond kopen dat ik als tuin ga gebruiken. Geldt de maatregel ook voor mij?

1. Wanneer gaat deze maatregel in?
De maatregel gaat met terugwerkende kracht in voor woningen verkregen op en na 15 juni 2011. Het gaat hierbij om het moment van het ondertekenen van de akte bij de notaris.

2. Geldt de maatregel voor alle onroerende zaken?
Deze maatregel geldt alleen voor woningen en dus bijvoorbeeld niet voor bedrijfspanden. In het beleidsbesluit van 1 juli 2011, nr. BLKB 2011/1290M staat een nadere toelichting met voorbeelden.

3. Geldt deze maatregel ook voor: 2e woningen en/of recreatiewoningen?
Ja, deze maatregel geldt ook voor 2e woningen en recreatiewoningen.

4. Geldt deze maatregel ook voor verhuurde woningen?
Ja, deze maatregel geldt ook voor verhuurde woningen.

5. Geldt deze maatregel ook voor de grond waar de woning op staat?
Ja, de maatregel geldt ook voor de ondergrond en de tuin van de woning. Zie voor specifieke bijzonderheden onderdeel 3.1 van het beleidsbesluit.

6. Geldt deze maatregel ook voor garages/schuren/serres/uit- en aanbouwen?

Ja, mits deze zaken zich bevinden op het perceel van de woning. Zie voor specifieke bijzonderheden onderdeel 3.1 van het beleidsbesluit. Een garage in hetzelfde gebouwencomplex behoort ook tot de woning.

7. Ik heb (kort) voor 15 juni een woning gekocht, geldt deze maatregel ook voor mij?
Nee, de maatregel geldt niet voor u. De maatregel geldt alleen voor woningen die op of na 15 juni zijn overgedragen bij de notaris. Het gaat hierbij om de datum waarop de akte van levering bij de notaris is ondertekend. De datum van het tekenen van de ‘voorlopige’ koopakte is niet van belang. U kunt geen geld terugkrijgen.

8. Ik heb tussen 15 juni en 1 juli een woning gekocht en overgedragen gekregen bij de notaris, wat moet ik nu doen?
De maatregel is geldig voor alle woningen die verkregen zijn op of na 15 juni. De teveel betaalde overdrachtsbelasting krijgt u dus terug. Voor de afhandeling hiervan kunt u contact opnemen met uw notaris.

9. Mijn woning wordt niet alleen gebruikt als woning, maar ook deels als bedrijfsruimte, geldt deze maatregel dan ook voor mij?
Uitgangspunt is dat alleen over de waarde van het deel dat bestemd is voor bewoning 2% wordt toegepast. Is de oppervlakte van dit deel meer dan 90%, dan geldt de 2% voor het gehele pand. Voor specifieke vragen hierover kunt u ook bij uw notaris terecht.

10. Ik kan van de gemeente een stuk grond kopen dat ik als tuin ga gebruiken. Geldt de maatregel ook voor mij?
Nee, de maatregel geldt niet voor de aankoop van een los stuk grond. De maatregel heeft alleen betrekking op de verkrijging van de woning met bijbehorende grond. Bijkoop van losse grond is geen verkrijging van een ‘woning’.

Mogelijk koopt u een onroerende zaak binnen 6 maanden nadat de verkoper eigenaar is geworden van die onroerende zaak. De Belastingdienst vermindert dan de waarde van de onroerende zaak met het bedrag dat de verkoper betaalde toen hij eigenaar werd. Dit gebeurt alleen als:
• de verkoper overdrachtsbelasting heeft betaald
• de verkoper omzetbelasting heeft betaald. De verkoper moet in dat geval een particulier zijn of een ondernemer die geen met btw belaste prestaties verricht.
U betaalt dus minder belasting dan de verkoper moest betalen. De verkoper krijgt geen geld terug van de Belastingdienst.

Vanaf 1 januari 2011 tot en met 31 december 2011 is de termijn van 6 maanden alleen voor woningen verlengd tot 12 maanden. U kunt gebruikmaken van de verlengde termijn van 12 maanden tot uiterlijk 31 december 2012. (Als de verkoper op 31 december 2011 eigenaar werd.)
Voor woningen die zijn gekocht vanaf 1 januari 2012 geldt weer de termijn van 6 maanden.

Is dit een overweging voor u om vaart te maken met de aankoop van een nieuwe woning? Neem vooral ook contact met ons op voor een transparant en onafhankelijk hypotheekadvies.