Werkkostenregeling en het bos

Momenteel zijn er veel regels voor allerlei vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers. Zo bestaan er regels voor werkkleding, de fiets van de zaak, computers, bedrijfsfitness en telefoons. Vanaf 1 januari 2011 wordt echter de werkkostenregeling ingevoerd die deze regels eenvoudiger moet maken.

Er zijn vergoedingen en verstrekkingen die dan onbelast blijven, maar anderen zijn alleen onbelast als deze binnen een algemeen forfait van 1,4% van de totale fiscale loonsom blijven. Als de verstrekkingen en vergoedingen het forfait overschrijden, dan moet u als werkgever over het meerdere een loonheffing betalen tegen een vast tarief van 80%.

De inwerkingtreding op 1 januari 2011 betekent dat u als werkgever nog dit jaar een aantal afwegingen moet maken. Aan de hand van een inventarisatie van de huidige arbeidsvoorwaarden moet u (laten) beoordelen of en hoe deze arbeidsvoorwaarden in de nieuwe werkkostenregeling passen. U wilt immers vermijden dat u 80% loonheffing (eindheffing) moet betalen. Tot 2014 kan de ‘oude’ regeling nog worden toegepast, maar misschien is de nieuwe werkkostenregeling voor u wel voordeliger? Bestaande afspraken met werknemers moeten mogelijk worden herzien, bijvoorbeeld ook bestaande personeelshandboeken.

Veel secundaire arbeidsvoorwaarden zoals pensioen, spaarloon en arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen vallen buiten de werkkostenregeling. Toch kan het verstandig zijn ook die regeling te betrekken bij het beoordelen van de keuzemogelijkheden. Wij helpen wel verder in dit fiscale bos. Wij zien de bomen nog wel staan.