Zakgeld

De tarieven voor schenkingen in 2009 zijn flink lager dan de nieuwe tarieven 2010. Tenminste als u niet meer wilt schenken dan € 108.400,-.  Dat kunnen ze dan nuttig beleggen. Beslis dus wel voor eind van het jaar of u uw dierbare kinderen wilt voorzien van een zakcentje. Schenken van ouders aan kinderen 2009 – 2010 verandert namelijk drastisch.

Wilt u zelf invloed houden op de beleggingsbeslissingen van uw kinderen dan vindt u hieronder enige adviezen.

Als ouders tijdens hun leven geld aan de kinderen willen schenken, dan ligt een eenvoudige bancaire overboeking het meest voor de hand. Omdat veel ouders vinden dat hun kind bij het bereiken van de 18-jarige leeftijd nog niet in staat is het overgehevelde vermogen goed te beheren, willen ze het kind in bescherming nemen.

Daartoe kan gedacht worden aan bewindvoering en aan een herroepelijke schenking. De wettelijke regeling van bewind kent echter het nadeel dat bij minderjarige kinderen toestemming van de kantonrechter noodzakelijk is en dat het kind vijf jaar na het moment van instellen een verzoek kan indienen bij de rechtbank om het bewind eraf te halen.

Als een ouder een schenking doet aan een kind van dertien, dan kan het kind al op 18-jarige leeftijd verzoeken om het bewind te laten vervallen. De ouder zou bij de schenking kunnen bepalen dat de schenking wordt herroepen zodra het kind een dergelijk verzoek bij de rechtbank indient. Het is echter zeer de vraag of herroeping van de schenking daadwerkelijk mogelijk is, omdat daarmee een wettelijk recht van het kind wordt beperkt. Vermogensoverheveling met behoud van grip kan door de werking van het verzekeringsrecht eenvoudig worden gerealiseerd door middel van een kapitaalverzekering.

Daarover heeft het juridisch adviesbureau van Nationale-Nederlanden een doorwrocht stuk geschreven met alle ins en outs rondom vermogensoverheveling (schenkingen) van ouders aan kinderen 2009 – 2010. Een emailtje met in het onderwerpveld “Vermogensoverheveling 2009” is voldoende om dit artikel kosteloos te ontvangen.