6 mei Anti-dieet dag

Op 6 mei 2008, Internationale Anti-dieet dag, wordt stil gestaan bij de grote plaats die gewicht en de obsessie om slank te zijn in onze samenleving inneemt. Er wordt gevraagd één dag niet aan diëten en afvallen te denken, maar meer aan lekker en gezond eten en met plezier bewegen. Ook geldt de dag als herdenkingsdag voor alle mensen die gestorven zijn of blijvend letsel opgelopen hebben als gevolg van het slankheidsideaal, zij het aan anorexia nervosa, of als gevolg van een afslankdieet of -operatie.

Gewicht weegt zwaar

Gewicht weegt voor veel mensen ‘zwaar’. De obsessie om slank te zijn neemt een grote plaats in bij veel mensen. Zij hebben er alles voor over om af te vallen, kijk maar naar de opkomst van maagbandoperaties en de populariteit van steeds weer nieuwe diëten. Veel mensen zijn voortdurend met het wel of niet eten bezig, het tellen van calorieën en het volgen van eetschema’s. Zij laten hun dag bepalen door het getal op de weegschaal.

Doorbreek patronen

Maar afvallen gaat niet om alleen maar minder eten. 95% van de mensen die een dieet volgt valt terug in oude gewoontes en oud gewicht (met vaak nog wat extra kilo’s). Uiteindelijk lukt het alleen om af te vallen wanneer je patronen doorbreekt, gewoontes verandert, goed naar jezelf en je lichaam leert luisteren, gaat bewegen en ervoor zorgt dat je lekker in je vel komt. Pas dan volgt blijvend gewichtsverlies.

Gezond eten en gezond bewegen

Twee dingen zijn enorm belangrijk voor een gezonde leefstijl: gezond eten en gezond bewegen. Om een gezond gewicht te houden: let op de balans tussen het aantal calorieën dat je binnenkrijgt (door te eten) en het aantal calorieën dat je verbruikt (door te bewegen). De meeste volwassen mannen tussen de 30 en 50 jaar in Nederland hebben genoeg aan 2500 kilocalorieën per dag en de meeste vrouwen aan 2000. Elke volwassene zou minimaal vijf dagen in de week (maar liefst elke dag) minimaal dertig minuten actief moeten bewegen.

Gezond personeel

Steeds meer bedrijven bekommeren zich om de gezondheid van hun personeel. Geen overbodige luxe: gezond personeel is immers een voorwaarde voor een gezonde organisatie.

De grootte van het bedrijf, de aard van de werkzaamheden en de meest voorkomende klachten bepalen vaak hoe werkgevers hun gezondheidsbeleid vormgeven. Bedrijven kunnen hun programma’s zo duur en goedkoop maken als ze zelf willen. Het stimuleren van traplopen en wandelen rond lunchtijd hoeft niet zoveel te kosten, net zo min als gezond eten in de kantine.

In de praktijk bestaan twee benaderingswijzen: een aanpak die gericht is op het individu en een aanpak gericht op verandering van de werkomgeving. Van de individuele aanpak, veelal toegepast op hoogrisicogroepen, weten we dat intensieve begeleidingstrajecten het meeste effect bereiken. Het effect van een verandering van de werkomgeving is relatief bescheiden maar wel op een grotere groep toepasbaar.

Overigens mag een werkgever niet meteen verwachten dat er al in het eerste jaar na de invoering van het gezondheidsbeleid effecten optreden. Van een intensief leefstijlbegeleidingstraject is pas in het tweede jaar een gemiddelde daling in het ziekteverzuim van zes dagen zichtbaar.

Dus niet vergeten 6 mei voortaan anti-dieetdag.