De Burgerpolis van Welwillende

Het SVB is een stille maar belangrijke kracht binnen de (semi) overheidsector. Zij regelen de AOW uitkeringen. Globaal verdelen de dames en heren van deze organisatie ongeveer 30 miljard euro aan uitkeringen.
In 2004 werd door hen de Burgerpolis geïntroduceerd. Al snel bleek er weinig interesse te bestaan voor dit initiatief. Anno 2010 wil het SVB dit initiatief nieuw leven inblazen met een heuse website, een brochure, een trendskaart, een realisatiekaart, een dienstenkaart, een visiekaart en een forse Raad van Visie met klinkende namen. Zelfs een coalitie van Welwillende ontbreek ook niet.

Wat is de Burgerpolis volgens het SVB?

De Burgerpolis gebruikt gegevens uit meerdere bronnen (bijvoorbeeld de SVB) en toont deze naast elkaar zodat de burger een compleet overzicht van zijn persoonlijke zekerheidssituatie krijgt. Daarnaast is er een Pluspakket waarmee mensen ervaringen over sociale zekerheid met elkaar kunnen uitwisselen. De Burgerpolis verstrekt geen persoonsgegevens, maar wel informatie over bijvoorbeeld het ‘klikgedrag’ van de burger.

Ik heb mijn stinkende best gedaan te begrijpen wat de Burgerpolis is maar raak de weg geheel kwijt in vage ambtenarentaal. Hoe dit alles in relatie is te plaatsen met initiatieven zoals het pensioenregister wordt ook niet duidelijk gemaakt.

Ook bij deze nieuwe introductie van de Burgerpolis lijkt niemand te applaudisseren. Hooguit zal het opnieuw vragen doen oproepen aan het nut van een kostbare organisatie (250 miljoen euro ) waarvan het bestaansrecht hoofdzakelijk bestaat uit het ontvangen van de AOW-premies en het uitdelen van de AOW uitkeringen. Een taak die ook grotendeels eenvoudig door de Belastingdienst kan worden verricht. Veel efficiënter en een vast een stuk goedkoper. G.J. Doorneweerd